Voksede ud af Spinderihallerne: Har skabt eget iværksætterhus i Hedensted

Anders Koed Jensen, stifter og ejer af den bæredygtige trævirksomhed TrÆls.

For knap et år siden flyttede iværksætter-virksomheden TrÆls fra Spinderihallerne til Hedensted. Nu har de skabt deres eget iværksætter-hus, hvor bæredygtighed og cirkulær økonomi er i højsædet.

Du har højst sandsynligt set dem – og meget vel også siddet i dem: TrÆls' møbler. De bæredygtige træ-møbler har nemlig været til stede ved både Piknik Party, i Vejle Midtpunkt, til Vild med Vand, på Økolariet og til åbningen af Fjordenhus.

Møblerne er skabt af genbrugstræ, og det er hele grundtanken bag TrÆls koncept. Virksomheden blev i sin tid skabt af Anders Koed Jensen og Anne Poulsen med et budget på 0 kroner. Siden har det udviklet sig til en virksomhed med seks ansatte, og nu har de søsat sit eget iværksætterhus i Hedensted.

For knap et år siden forlod TrÆls nemlig Spinderihallerne, hvor de hidtil havde holdt til, og drog nordpå.

”Vi var glade for at være nede i Spinderihallerne, men manglede simpelthen noget plads til lager og produktion. Jeg havde brug for et sted, hvor jeg kunne bakke en trailer ind i en carport,” fortæller Anders Koed Jensen.

For kort tid siden åbnede de så dørene til Compas, som er navnet på Hedensteds nye iværksætterhus, som skal danne ramme om cirkulære partnerskaber med bæredygtighed i højsædet.

”Min makker Anne præsenterede idéen for Hedensted Kommune, og vi har så skabt det sammen med dem,” fortæller Anders Koed Jensen.

Bæredygtigt og lokalt produceret

Anders Koed Jensen i værkstedet.

I øjeblikket har seks virksomheder til huse i lokalerne, som Hedensted Kommune har stillet til rådighed – og der er plads til flere endnu.

”Det er designere, arkitekter og producenter, fællesnævneren er at det er nogen, som gerne vil lave noget med cirkulær økonomi, og så vil alle gerne have at tingene bliver produceret lokalt,” siger Anders Koed Jensen og forklarer:

”Cirkulær økonomi er jo bæredygtighed blandet sammen med økonomi, og skal virksomheder være bæredygtige, skal økonomien også hænge sammen – det er også sådan, vi selv har startet vores virksomhed. Det kan lade sig gøre, fordi der er masser af materialer, som alligevel bare skal smides ud, der er endda virksomheder som betaler for at komme af med affald, men som sagtens kan genbruges. Et eksempel kunne være de lastbiler, som har sider af presenning. Når de bliver slidte nede i bunden, skifter man hele siden ud, men det kan jo være, at man kan bruge det her materiale i en anden sammenhæng.”

Cirkulær Økonomi

I mange år har vores økonomi været lineær: Vi udvinder råstoffer, fremstiller produkter, forbruger – og smider ud. Dermed går utrolig mange ressourcer tabt.

I cirkulær økonomi indgår produkter og deres indholdsstoffer i kontinuerlige kredsløb, hvor der er fokus på genbrug og genanvendelse, så produkterne bruges flere gange eller materialerne bliver brugt i nye produkter – igen og igen.

Vandbøffelstald er havnet i Økolariet

I Compas har de skabt en såkaldt ReDo-Station, hvor genanvendelige materialer havner, for at blive genanvendt af Compas' virksomheder, eller af Compas selv, til nye udviklinger, idéer og projekter. Merete Valbak som er klimakonsulent ved Hedensted Kommune, er behjælpelig med at skaffe materialer hjem, ligesom TrÆls også kan trække på deres egne kontakter. Desuden sørger Anders Koed Jensen for at holde styr på alle genbrugsmaterialers ophav, og hvor de siden havner henne.

”På den måde kan vi sikre, hvad produkterne indeholder, men det tilføjer også en værdi i historiefortællingen. Eksempelvis har TrÆls lige lavet en stor udstilling nede i Økolariet, hvor der er brugt træ fra den gamle vandbøffelstald i Givskud Zoo,” fortæller Anders Koed Jensen, og tilføjer:

”Rent designmæssigt har det altid været sådan, at man designede noget, som man synes løste en opgave, og så fandt man sine materialer. Her er det vendt på hovedet: Man har sine materialer – kan jeg designe noget ud af det? Det er noget man skal vænne sig til.”

Der er godt med plads i lagerbygningerne i Hedensted - og det kræver projekterne også.

Cirkulær Økonomi er lidt af et buzzword i disse dage, FN, virksomheder og offentlige institutioner taler meget om det, men endnu er det på sit tidlige stade. Der kan dog ikke herske tvivl, om at TrÆls er blandt frontløberne.

”Vi er kommet i forkøbet ved at være praktiske fra dag 1, derfor er også rigtig mange, der kommer og spørger os til råds. Man kan godt læse de rapporter fra FNs klimapanel og så videre, men den praktiske omsætning er der ikke så mange der har gjort nu.”