Var VB-fans virkelig ude på ballade i Esbjerg? Eller skal man ikke tro på alt, man ser på TV?

VB-fans på Vejle Stadion i forbindelse med det seneste opgør, som også endte med en 1-0-sejr til VB. Fansene på billedet har intet med optøjerne i Esbjerg at gøre. Foto: Vejle-Boldklub.dk

Forleden aften viste TV2 Station 2-dokumentaren ”Polirapporten,” hvor man fulgte lokalpolitiet i Esbjerg. I den forbindelse var der fokus på optøjer efter VBs udebanesejr i Esbjerg den 24. april, og det blev fremstillet som om, at både VB-fans og Esbjerg-fans var ude på slagsmål, men er det virkelig sandheden?

”Kom med politiet på arbejde. Vi følger politiet på arbejde døgnet rundt i en dansk politikreds.” Sådan lyder programbeskrivelsen til Politrapporten, som bliver sendt på TV2.

Forleden var det politiet i Esbjerg, der var i fokus, og optagelserne faldt sammen med, at Vejle Boldklub og Esbjerg FB i april tørnede sammen på stadion i det vestjyske.

I optagelserne bliver det flere gange fremstillet som om, at to fan-grupperinger fra de to klubber efter kampen var ude på ballade. ”De to grupperinger forsøger at mødes for at slås,” bliver der blandt andet sagt. Der bliver også nævnt ”to grupperinger” og ”problemer med to grupper” og ”aggressive fodboldfans.”

I programbeskrivelsen på TV2 Play står der også, at ”efter en fodboldkamp i Esbjerg jagter to fangrupper muligheden for at komme op at slås.”

Men var det i virkeligheden sådan, at Vejles fans ønskede at komme i karambolage med Esbjergs efter kampen, eller er sandheden en anden?

VB-fans afviser beskyldningerne

På Facebook har Forenet Nørreskoven, som er en sammenslutning af VB-fans lagt et opslag ud, hvor de i klare vendinger skriver, at de ikke er enige med TV2’s fremstilling af begivenhederne.

De skriver blandt andet:

I aften sender TV2 et program, der forsøger at portrættere Sydøstjyllands politis arbejde i forbindelse med opgøret Esbjerg - Vejle i sidste sæson. Vi kan allerede nu afsløre, at programmet er manipulerende og med flere usandheder…

Vi er af den overbevisning, at det hele kunne være undgået, men det havde i så fald givet en noget mere kedelig og ubrugelig udsendelse for politiet og TV2.”

Du kan læse hele opslaget her:

Har TV-tilrettelæggerne manipuleret?

Det lyder umiddelbart som to ret modsatrettede påstande, men hvad er i virkeligheden sandheden?

Undertegnede som har et rubinrødt hjerte, og ser mange af VBs kampe på stadion, både ude og hjemme, var desværre forhindret i at opleve sejren i Esbjerg, og har derfor ikke oplevet begivenhederne på nærmeste hold, men selv set fra afstand er der meget, der tyder på, at TV-tilrettelæggerne har ønsket at skabe større dramatik end tilfældet var.

At de har manipuleret virkeligheden, er selvfølgelig en voldsom påstand, men det skulle ikke være første gang, at journalister har ønsket at skabe større dramatik og konflikt end virkeligheden er.

Fakta tegner et andet billede

Lad os se på nogle af de ting, der blev meldt ud umiddelbart efter kampen.

Vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Erik Lindholdt, fortalte efter kampen til TV-syd at en gruppe Esbjerg-fans havde lavet hærværk på Vejles fanbus, og at det havde udviklet sig til slagsmål.

”Vi måtte gribe ind, og 15 Esbjerg-fans blev anholdt og sigtet for grov forstyrrelse af den offentlige orden,” sagde vagtchefen til TV Syd.

Det var altså Esbjerg-fans der lavede hærværk, og Esbjerg-fans, der blev anholdt.

Faktisk er der også et citat fra en esbjergensisk politibetjent til sidst i TV-dokumentaren, som umiddelbart tyder på, at TV-tilrettelæggerne har været lige lovligt ivrige efter at skabe en konflikt.

”De forsøger at koordinere et baghold på de vejle-fans, da de forlader stadion. Det er så organiseret, at det boner hårdere ud i straffeloven,” siger han.

Et koordineret baghold(!) 

Umiddelbart lyder det ikke ligefrem, som to grupper som ønsker at komme op at slås.  

Sandheden er selvfølgelig en svær størrelse, og det kan nogle gange være svært at finde frem til en objektiv sandhed. Hvad der uden tvivl er sandt er dog, at man ikke skal stole på alt, man ser i TV.

Den ansvarlige TV2-redaktør har ingen forståelse for hverken kritik eller fortørnelse. Du kan læse hans kommentarer i artiklen her.