Vær opmærksom i trafikken: Lørdag slippes 100 el-løbehjul løs i Vejle

Løbehjulene kommer fra det svenske firma Voi, der bl.a. også har leveret de el-løbehjul, som aarhusianerne transporterer sig rundt på. Foto: Voi

Fra lørdag klokken 10 skal fodgængere og bilister holde øje med en ny medtrafikant, når de bevæger sig rundt i byen. Her slipper Vejle nemlig 100 el-løbehjul løs på gader og stræder. Byen bliver kun den fjerde i Danmark, hvor der er mulighed for at snuppe et løbehjul som alternativ til bil eller bybusser.

De 100 løbehjul vil være til disposition i Vejle fra 6. juli 2019 og et år frem. Løbehjulene er tilknyttet en app, som kan downloades. Gennem VOI's app kan løbehjulene lokaliseres og lejes fra forskellige centrale holdepladser (hubs), så brugere kan transportere sig rundt på denne nemme, sjove og miljøvenlige måde.

Løbehjul understøtter Vejle Kommunes mobilitetsplan

Mobilitet er et nøgleord i Vejle Kommunes vækst, og forsøget med løbehjul i Vejle er en af de trends, som Vejle Kommunes mobilitetsplan understøtter. Formand for Teknisk Udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen, udtaler:

"Vi er rigtig glade for, at vi kan være med til at tilbyde gæster, pendlere og borgere et grønt alternativ til korte bil, bus- og taxature. Løbehjulene kan være med til at løse den situation, vi kalder 'last mile'. Altså, hvordan vi gør det lettere at komme det sidste lille stykke fra Banegården eller busstoppestedet til f.eks. arbejdet eller uddannelsesinstitutionen. Vi tror på, at el-løbehjulene kan være med til at forbedre fremkommeligheden i midtbyen og dermed gøre det stadig mere attraktivt at bevæge sig i Vejles gader".

Hvor og hvordan?

Løbehjulene hentes og afleveres i de 50 såkaldte hubs, der er fastlagt i Vejle. De ligger primært i midtbyen, neden for bakkerne. Placeringen af hubs strækker sig fra Albuen i øst til Cirkuspladsen i vest. De er placeret i nærheden af cykelstativer, p-pladser, busstoppesteder og ved Vejle Trafikcenter. El-løbehjulene kan køre op til 20 km/t og skal køre på cykelstierne og følge de samme regler som er gældende for cyklister.

Til lanceringen lørdag vil der være mulighed for at få demonstreret, hvordan el-løbehjulene skal bruges.

"Vi har haft en rigtig god og tæt dialog med Vejle Kommune. Vi glæder os enormt meget til at rulle ud i byen og til at se, hvordan vejlenserne tager imod os. Vi håber selvfølgelig, at de vil bruge den nye transportform som et grønt og sjovt supplement til den offentlige transport og som alternativ til de mange korte bilture i centrum af byen. Vi glæder os også til at møde vejlenserne på lørdag, når vores street team kommer til byen og hjælper brugere godt og sikkert i gang med det nye transportmiddel," det fortæller Eric André, lancechef i VOI, i en pressemeddelelse. 

Løbehjulene skal luftes - og testes

Vejle er blot den fjerde by i Danmark, der lancerer el-løbehjul, og det etårige testforsøg skal give såvel brugere som Vejle Kommune muligheden for at få indsigt i og komme med input til denne form for mobilitet.

"Med løbehjulene ønsker vi at teste, hvordan mikromobilitet kan hjælpe gæster, pendlere og beboere lettere rundt i Vejle by. Vi glæder os meget til at se, hvor, hvordan og hvor meget, løbehjulene kommer til at køre rundt. Vi ønsker at involvere brugerne af løbehjulene, så vi gør det så attraktivt som muligt at bruge dem. Derfor opfordrer vi brugerne til at komme med ønsker om nye steder til hubs og give os besked, hvis de ser et efterladt løbehjul et uhensigtsmæssigt sted i byen på vores app "Giv et praj" ", fortæller Jette Vindum, projektudvikler i Vejle Kommune.

Om løbehjulene i Vejle

  • Vejle by tester fra 6. juli 2019 til 6. juli 2020 100 el-løbehjul.
  • Hver morgen sættes de 100 løbehjul ud i de fastlagte hubs.
  • I løbet af natten oplades løbehjulene, så de er køreklar næste dag igen.
  • For el-løbehjul gælder de samme regler som for cykler - løbehjulene skal køre på cykelstierne, ikke på fortove, fodgængerovergange eller i gågaden.
  • Man skal være min. 18 år for at køre på el-løbehjul.
  • Det anbefales at bruge cykelhjelm, når man kører på el-løbehjul.
  • Der kan køres ca. 30 km på en opladning.