Stort medicinforbrug øger risikoen for afhængighed

Foto: Shutterstock

Region Syddanmark har undersøgt helbredet blandt borgerne i Vejle Kommune. Undersøgelsen viser blandt andet, at 1 ud af 10 borgere har taget medicin mod søvnproblemer inden for de seneste to uger, mens 9,7 % af borgerne i kommunen har taget angstdæmpende medicin. Det hyppige forbrug øger risikoen for at blive afhængig af medicin - men der er hjælp at hente.  

19.000 tager medicin mod søvnproblemer, angst og depression

Alene i Vejle kommune svarede ca. 10.000 borgere ja til, at de inden for de sidste 14 dage havde taget medicin mod søvnproblemer, mens 8900 havde tage håndkøbs- eller receptpligtig medicin mod nervøsitet, uro, angst, nedtrykthed og depression.

En ulykke kommer sjældent alene

Det er de færreste, der tænker over konsekvenserne, når de med lægens velsignelse går på apoteket for at hente receptpligtig medicin mod smerter, angst og søvnproblemer. Men faktisk er mange af de præparater, som skal lindre vores smerter og skabe ro i krop og sind, også de typer af medicin, som brugerne oftest bliver afhængige af. De er nemlig vanedannende og længere tids brug og skabe det, man kalder en lav-dosis afhængighed. Det betyder, at medicinafhængighed ofte opstår, når man er i gang med et behandlingsforløb eller når man forsøger at komme et andet problem eller sygdom til livs. En ulykke kommer sjældent alene er derfor en betegnelse, der passer godt på situationen for mange af de personer, der ender med at udvikle et medicinmisbrug i forbindelse med, at de er behandling for den anden sygdom. 

100.000 danskere er afhængige af medicin

I dag er der mere end 100.000 på landsplan, som er afhængige af deres medicin. De er fysisk eller psykisk afhængige af de piller, de tager - eller begge dele. At være fysisk afhængig betyder, at man får abstinenser eller oplever ubehag, når kroppen ikke bliver påvirket af medicinen. Dem, der er psykisk afhængige oplever enten panik ved tanken om at løbe tør for medicin eller mister troen på, at de kan klare hverdagen uden pillerne.

Hjælpen er mindre end 30 km væk

Kender du en, der har svært ved at undvære medicinen i dagligdagen? Eller som aldrig helt har sluppet pillerne efter et behandlingsforløb? Så er det en god ide at opsøge hjælp - og den er ikke langt væk. I Kolding ligger Dansk MisbrugsBehandling, som har mere end 25 års erfaring med behandling af medicinmisbrug. Gennem anerkendte metoder, hjælper dygtige behandlere dig eller din pårørende med at genvinde kontrollen over medicinforbruget og genfinde troen på, at medicinen godt kan undværes.