Resultat af tørken: Fem gange så mange naturbrande som normalt

Cirka en tredjedel af brandene på landsplan er opstået i forbindelse med landbrugsarbejde, skønner Beredskabsstyrelsen.

Nye tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandfolkene i Vejle Kommune er blevet kaldt ud til naturbrande fem gange så ofte som normalt denne sommer.

Brandvæsenets sirener har lydt ofte denne sommer. Det tørre og varme vejr har medført et rekordhøjt antal naturbrande. Det viser nye tal fra Beredskabsstyrelsen, som sammenligner antallet af udrykninger denne sommer med det gennemsnitlige antal for de seneste fem år.

Fra 2013 til 2017 er brandvæsenet i maj, juni og juli i gennemsnit blevet hidkaldt til naturbrande i Vejle Kommune ti gange. I år er tallet mere end femdoblet. Hele 51 gange har alarmen lydt, og brandfolkene har måtte haste ud med slukningskøretøjerne.

Fridage er gået op i røg

Fagbladet FOA har talt med en af de travle brandmænd, Kasper Gregersen, som er ansat ved Trekantområdets Beredskab i Vejle. Han fortæller til fagbladet, at han har måtte ofre over ti fridage i sommerperioden, fordi han er blevet tilkaldt til voldsomme brandslukninger. ”Samtidig har vi alle skulle give mere assistance til andre beredskaber i landet denne sommer,” fortæller han.

At fridagene er røget sig en tur, er dog ikke noget som generer Kasper Gregersen. Til fagbladet fortæller han, at han ser det som en del af sin jobbeskrivelse. ”Det er et arbejde, som man er passioneret omkring. Man rykker ud både for at hjælpe sine kolleger og borgerne i kritiske situationer. Og man ved, at hjælpen kan betyde forskellen mellem liv og død. Jeg føler, at jeg gør en forskel,” siger han.

Stor stigning på landsplan

Det er ikke kun i Vejle, at brandfolkene har haft travlt. På landsplan har der været 2091 udrykninger til naturbrande denne sommer. Cirka fire gange så ofte som det gennemsnitlige tal på 592.

Også i nabokommunerne er der sket en stigning. I Hedensted en femdobling og i Vejen ligeså. I Kolding knap en firedobling. I Ikast-Brande godt og vel en tredobling, og i Billund godt en fordobling.