Årsskiftet er tid for at sætte nye mål. Nogle vil tabe ti kilo ved at spise sundere, andre vil dyrke mere motion.
Mange kender sikkert det at stille mål op ved nytårstide, måske sætte de nye gøremål ind i kalenderen og bestille abonnement til for eksempel et fitnesscenter. Men stadig flere har også et ønske om at skabe bedre tid til nærvær i de tætte relationer i familien eller i parforholdet.
Det bekræfter psykoterapeut Marianne Elsig, der i sin klinik gennem hele året møder mennesker, der søger mere nærvær, tid og dybde til at dyrke parforholdet eller relationen til børnene.
- Det er min oplevelse, at mange savner at have mere tid sammen. Nogle søger svar på, hvordan de kan ændre vaner og rammer i hverdagen, men mange tænker måske også, at der bliver mere plads til nærværet, når vi får fri, når vi går på pension, når jeg lige har klaret opgaverne med vasketøjet, rengøringen, madpakkerne. Men den tid, vi gerne vil bruge sammen ligger måske netop i opgaverne, siger psykoterapeut Marianne Elsig, der driver Vejle Psykoterapi.
At danske familier har travlt vidner bl.a. den eksplosive stigning i køb af take away om. Mange vil gerne købe sig til fritid ved blandt andet at springe madlavningen over.
- Det er også helt fint engang imellem, men ved at tænke tilberedningen af det fælles måltid som en fælles opgave, i stedet for en sur pligt, kan man faktisk få et reelt og virkeligt nærvær ud af madlavningen. Tænk at bruge en time sammen om hver sin lille opgave, der til sammen giver et fælles produkt som alle er spændte på at sætte sig til bords omkring. Alle har været med, alles kræfter har været vigtige, og mon ikke også den frie og ubesværede samtale har været med i små glimt under hele processen. Samtaler som bliver så lette, fordi her er vi alle i gang med noget fælles tredje. Det er modsat at sætte sig i sofaen med det formål, at nu skal vi være nærværende og tale godt sammen, lyder det fra Marianne Elsig.
Under de fælles opgaver får snakken lov til at glide mere frit. Tanker popper pludselig frem og der kan tales om det, det betyder noget for den enkelte. Det kan være situationer fra skolen, arbejdet, oplevelser vi havde på vejen hen til købmanden.
- Ingen elsker sure pligter, og derfor kan der ofte opstå konflikter, hvis vi gør de daglige og nødvendige opgaver til vores fjender. Børn vil elske at være sammen med mor og far om nogle opgaver, hvor de reelt bliver inddraget og hvor de kan føle sig uundværlige. Det står i kontrast til de hverdagsopgaver som nogle gange kommer til at fremstå som en straf, hvis børn mødes med udsagn som ”hvis ikke du har tømt opvaskemaskinen, får du ikke lov til at spille på iPad.” Det sender et signal om at arbejdet skal overstås, og det giver magtkampe i familien.
Psykoterapeut Marianne Elsig mener, alle har mulighed for at arbejde med at flytte fokus, så de opgaver, som er vigtige og nødvendige i vores familie, kan vendes fra at være vores fjende til at blive vores ven.
- De helt almindelig hverdagsopgaver giver mulighed for, at vi kan mødes og være sammen om noget, der giver mening. Nærværet ligger i de fælles ting, vi er sammen om.