Nyt tilbud: Hjemmeplejen dukker op på skærmen

Modelfoto. Kommunens ældre vil fremover kunne få hjælp til bl.a. blodsukkermåling via skærmen. Foto: Shutterstock

Nu får Vejle Kommunes ældre tilbud om hjælp til blodsukkermåling, dosering af medicin, genoptræning, vejledning og mere via en skærm.

Flere ældre borgere i Vejle Kommune vil fremover få besøg af SOSU-assistenten eller sygeplejersken via en videoforbindelse på en tablet i stedet for et fysisk besøg i hjemmet.

Flere ældre og de stadig tidligere udskrivninger af borgere øger presset i den kommunale hjemme- og sygepleje for flere besøg og et kontinuerligt højt fagligt niveau. Skærmløsninger giver mulighed for, at medarbejdere i hjemme- og sygeplejen kan udføre udvalgte opgaver virtuelt hos borgere, der bor i egen bolig. Samtidig er der også nogle klare fordele ved et skærmbesøg frem for et fysisk besøg:

"Skærmbesøg kan give de ældre større fleksibilitet. De ældre er ikke låst fast i hjemmet, men kan modtage skærmbesøg, hvis de f.eks. er i sommerhus eller på familiebesøg, da skærmen er mobil," siger Malene Birkmose Blæsberg og Karin Mohrsen, der er distriktledere i hjemmeplejen i Vejle Kommune, og tilføjer:

"Vi vil bruge skærmbesøg til at supplere fysiske besøg i ældreplejen, hvor det giver mening. På den måde kan vi bruge ressourcerne på den mest borgernære service som fysisk pleje og omsorg, og så lade skærmbesøg klare andre opgaver som f.eks. at vejlede borgerne i, hvordan de måler blodsukker, minde dem om at tage medicin eller hjælpe dem med genoptræning."

Andre kommuner har gode erfaringer

Andre kommuner har allerede gode erfaringer med skærmbesøg. Erfaringerne viser f.eks., at et skærmbesøg i gennemsnitligt tager mindre tid end et fysisk besøg, fordi både borger og medarbejder er forberedt til besøget.

I rapporten "Skærmopkald i hjemme- og sygeplejen" foretaget af "Det Nationale Forsknings- og Analyseinstitut for Velfærd" giver borgerne også udtryk for, at de er tilfredse, og at de får lige så god kvalitet ved skærmbesøgene. De siger bl.a., at de har større og bedre kontakt via skærmen, og de er glade for at kunne klare tingene selv. Det oplyser Vejle Kommune i en pressemeddelelse. 

I første omgang tilbydes skærmbesøg til borgere tilknyttet hjemmeplejen i Bredsten, Give og Thyregod fra september 2019 til april 2020 med afprøvning på mindst 50 borgere. Hvilke borgere, der tilbydes skærmbesøg, sker ud fra en individuel vurdering.