Nyt pilotprojekt: Vejle Kommune giver adgang til dine data på borger.dk

Kommunen har åbnet op for et udvalg af personlige sager og data, som man kan se, hvis man logger ind på borger.dk.

Fem kommuner har åbnet op for at give borgerne adgang til dele af egne data. Blandt kommunerne er Vejle Kommune.

De øvrige kommuner er Esbjerg, Aarhus, Faaborg-Midtfyn og Favrskov Kommuner. Det skriver projekthuset Kombit, som skaber fælleskommunale it-løsninger.

De fem kommuner er med i pilotprojektet Borgernes adgang til egne data, som gik i luften den 11. december. Her afprøver de en løsning, der skal vise folk, hvilke oplysninger kommunen har om dem.

For at få adgang til sine egne oplysninger, skal man logge ind på borger.dk med NemID, hvor man kan få adgang til at følge med i sine sager og ydelser fra kommunen på udvalgte områder. Det er kun dig selv, der har adgang til oplysningerne.

Det er dog ikke alle data, som kommunen giver adgang til. Det er særligt sager og ydelser fra beskæftigelsesområdet, men det kan også være sociale sager, opkrævningssager og sager fra borgerservice.

Gennemsigtighed skal øge tilliden

For blot nogle uger siden kom regeringen med en plan for fremtidens offentlige digitale service, hvor regeringen gerne vil øge borgernes tillid og tryghed til den offentlige sektor gennem blandt andet tilgængelige overblik over borgernes sager og ydelser.

Det er i dette lys det nye pilotprojekt skal ses. Visionen bag pilotprojekt er blandt andet, at ”borgerens adgang til egne data skal give borgeren tryghed og handlerum.”

Pilotprojektet kører som minimum til og med første kvartal af 2019, og der vil løbende blive evalueret på projektet. Målet er at erfaringerne skal bruges til at få langt flere kommuner og borgere med på løsningen på sigt.