Nye film om handicappedes forhold skal berolige pårørende og tiltrække nye ansatte

Foto: Vejle Kommune

Det handler om at være god til at skille sig ud og vise, hvem man er. Derfor har Vejle Kommune sat nyt initiativ i værk i kampen om nye medarbejdere og borgere: Små præsentationsfilm skal gøre kommunens tilbud til handicappede attraktive og til "Top of mind".

I fremtiden risikerer Vejle Kommune at mangle pædagoger og sundhedspersonale i de specialiserede bo- og aktivitetstilbud på handicapområdet. Der bliver flere med behov for hjælp, og de små årgange gør, at der ikke uddannes personale nok til at erstatte det antal, der vil gå på efterløn eller pension i fremtiden.

Derfor har handicapområdets tilbud - med handicapchef Peter Anders Larsen i spidsen - lavet forskellige film, som præsenterer kommunens specialiserede tilbud og kommunens lærings- og kursuscenter LæringsCenter Brejning.

Og de har to formål: At give kommende borgere og pårørende et retvisende billede af det enkelte botilbud, når de skal vælge, hvor de selv eller deres nærmeste skal bo.

"Mange af vores tilbud sælges til andre kommuner, da vi er meget specialiserede og har tilbud til borgere med meget komplekse fysiske og psykiske udviklingshandicaps," siger Peter Anders Larsen.

Og så skal filmene give kommende medarbejdere et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i et bo- eller aktivitetstilbud: - Nogle tilbud lider f.eks. under et forkert image. Mange forbinder arbejdet med multihandicappede borgere med pleje og praktiske opgaver, siger Peter Anders Larsen.

Men arbejdet er ifølge Peter Anders Larsen langt mere end det: - Filmene skal vise, at det ikke kun handler om at bade Peter eller følge Tine til jobtræning, men indeholder mange komplekse opgaver, der stiller krav til både kommunikation og indlevelse. Vi arbejder hele tiden pædagogisk på, at alle borgere får mest muligt ud af hverdagen og løbende udvikler sig. Det betyder, at alle udfordres til at prøve nye ting, f.eks. arbejder vi rigtig meget med velfærdsteknologi, bl.a. brug af tablets til at skabe struktur i hverdagen eller til kommunikation.

"Samtidig er vi der også, når der grines og glædes, og når livet er svært. Vi motiverer og støtter borgerne. Og det viser filmene," siger handicapchefen.

"I kraft af vores specialisering lægger vi også stor vægt på løbende uddannelse af vores medarbejdere og har eget uddannelses- og videncenter til formålet. Det budskab vil vi også gerne sende," siger Peter Anders Larsen, som håber, at det kan være med til, at studerende eller medarbejdere i andre kommuner aktivt vælger Vejle Kommune til, når de ser et jobopslag med Vejle Kommune som afsender.

Vejle Kommunes handicapområde har ikke aktuelt et problem med at sikre arbejdskraft, men har alligevel besluttet at gøre noget nu for ikke at stå med problemet om nogle år. Kommunen er derfor i gang med en række tiltag, som alle handler om at forbedre fagets image og at blive bedre til at rekruttere medarbejdere og fastholde de nuværende. 

Se filmene på Vejle Kommunes hjemmeside.