Den 27. februar indvies Den Lave Højskole i Vejle med et foredrag af Anders Lund Madsen i Bygningen. Der er gratis entré både her og til alle højskolens aktiviteter for unge mellem 15 og 25 år.
Lige nu knokler arrangørerne for at få de sidste detaljer på plads, inden dørene til Vejles nye kulturhøjskole åbner for første gang. Højskolen kommer til at holde til i Kulturhuset Bygningen og drives i fællesskab af Ungdomspræsteriet, Ungehuset Værket og Vejle Bibliotekerne.
Højskolen består af en række månedlige foredrag i Bygningen med udspring til kreative møde- og værksteder ved både Vejle Bibliotek og i Ungehuset Værket.
Ifølge stifterne er formålet med højskolen at give unge i Vejle og omegn mulighed for at udvide horisonter, danne fælleskaber og udfolde sig kreativt.
Ånden fra højskolen
Den Lave Højskole er ikke en klassisk højskole, hvor elever bor og lever på skolen, men der vil alligevel være et tilsvarende fokus på dannelse, kreativitet og fællesskab. På samme måde vil, hver af foredragsaftnerne indledes med fællessang fra højskolesangbogen.
Hver måned vil der være foredrag og efterfølgende samtalesalon i Bygningen med en ”gæsteinspirator”, som vil indgå i dialog med de unge om et højaktuelt emne. Foruden åbningsarrangementet med Anders Lund Madsen - som vil fortælle om stress og forventningspres - er også, biolog Morten D.D., filosof Christian Hjortkjær og forfatter Sarah Engell på programmet.
”Foredragene kan opfattes som månedlige indspark, der skal vække nysgerrigheden blandt de unge – og ikke mindst give dem mulighed for at møde og samtale med inspiratorer eller ”kendisser”, som ellers kan være svære at komme i kontakt med,” siger ungdomspræst Anders Michael Grønfeldt.
En højskole fyldt med kreativitet
I tråd med højskoletraditionen er der i Den Lave Højskole lagt vægt på kunsten og kreativ deltagelse, og der vil derfor være fri adgang til en kreazone i Ungehuset Værket, hvor alle unge, uanset erfaringer og forudsætninger, kan fordybe sig i kunst og udfolde sig kreativt.
”Det at være kreativ i hverdagsmiljøet skaber en vis ro og dannelse, som vi gerne vil lægge vægt på. Kreativitet kan bruges i mange sammenhænge og kan dække alverdens emner. Vi bruger kreativitet til at udtrykke os og bringe de tanker og følelser frem, som vi har inden i os” fortæller Anna Holgersen fra Ungehuset Værket.
Der afholdes desuden ordværksteder på biblioteket, hvor etablerede forfattere inviteres til at undervise.
For alle unge, der har lyst
Det har været centralt for stifterne, at højskolens aktiviteter er gratis, således at alle unge har mulighed for at deltage. Engagement og lyst til fællesskab er de eneste krav.
”I bund og grund er Den Lave Højskole formet ud fra visionen om at skabe et frirum, hvor alle unge i Vejle, uagtet deres baggrund, kan mødes og danne fællesskaber” forklarer Anders Østergaard Andersen, kulturformidler på Vejle Bibliotek.
Indtil videre er der planlagt foredrag og aktiviteter frem til 2020, men blandt stifterne er der forhåbninger om, at højskolen kan blive en fast bestanddel af Vejles ungemiljø.