Mød ”Den mekaniske verdens sprechstallmeister” og se en kæmpe samling påklædningsdukker.

Anton Stormlund er en passioneret samler og fortæller. Kinoorglet er hovedattraktionen i hans samling, det vejer 5 tons, så det bliver ikke flyttet ind på kulturmuseet, selvom det indgår i deres særudstilling.

Kulturmuseet i Spinderihallerne sætter i 2018 fokus på private samlere. Fokus bliver nu rettet mod to lokale samlere: Den ene samler på mekanik – den anden på legetøj.

I Hornstrup forsamlingshus har Anton Stormlund indrettet sit eget museum. Den tidligere musikskoleleder har fyldt lokalerne med en imponerende samling af mekanik. Der er antikke telegrafer og urmagerværktøj, hjemmebyggede dampmaskinemodeller og ikke mindst Danmarks eneste kinoorgel.

Kinoorglet er en reminiscens fra stumfilmenes dage. I visse biografer installerede man orgler, som kunne spille musik til de tavse film. Orglet kan stadig spille, og måske Anton Stormlund giver et nummer, når han lørdag den 16. juni kl. 11 slår dørene op, og guider de besøgende rundt i sin imponerende samling.

Anton Stormlunds passion for sin samling og ikke mindst orglet, gjorde at Kristeligt Dagblad efter et besøg gav ham tilnavnet ”Den mekaniske verdens sprechstallmeister.”

Besøget i Hornstrup Forsamlingshus er en del af særudstillingen ”Vilde samlinger” i Kulturmuseet Spinderihallerne.

Enhver piges drøm

Da Kulturmuseet Spinderihallerne i vinter eftersøgte private samlere til udstillingen Vilde Samlinger, var Hilda Svane en af de mange der meldte sig.

Hilda Svanes personlige samling er også en del af kulturmuseets særudstilling, men så hører sammenligningen også op. Hilda Svane har tidligere haft et legetøjsmuseum i Nordsjælland, men er nu flyttet tilbage til sin fødeegn, til Egtved.

I juni flytter en del af Hilda Svanes legetøjssamling ind i kulturmuseet. Tirsdag den 12. juni fra klokken 17 til 18 viser Hilda Svane selv samlingen frem, og fortæller om sin passion for blandt andet påklædningsdukker.