Mini-dokumentar fortæller om tilblivelsen af Fjordenhus: Se videoen her

Det er snart to måneder siden, at Fjordenhus officielt slog dørene op for offentligheden. Siden har mange tusinde besøgt bygningen. Foto: David de Larrea Remiro

Olafur Eliasson, Kirk-brødrene og nogle af de håndværkere, som var med til arbejdet, fortæller i en mini-dokumentar om skabelsen af Vejles nye - og meget markante - bygningsværk.

Fjordenhus har været i vælten, siden det markante bygningsværk i havnen stod færdigt i starten af juni.

En ikonisk bygning, byens nye vartegn, en irriterende flue i øjet. Ja, sågar en skamplet er bygningen, der for fremtiden skal være Kirk Kapitals hovedsæde, blevet kaldt.

Der er uden tvivl flere årsager til, at Fjordenhus deler vandene. Placeringen i sig selv kan debatteres, og så er bygningen også noget for sig selv. Det er en bygning der pirrer sanserne - og som enten får folk til at dåne, eller undre sig.

Faktum er at Fjordenhus er en unik bygning, som pirrer sanserne. Til at skabe et unikt bygningsværk, som kunne sprænge rammerne for det normale, hyrede Kirk Kapital den verdenskendte kunstner Olafur Eliasson.

I en ny mini-dokumentar, som Kirk Kapital selv har produceret, forklarer Olafur Eliasson om sin kompromisløse tilgang til arbejdet.

”Min opgave var jo ikke at blive venner med dem jeg arbejder for. Min opgave er, at lave det, jeg laver på den bedst mulige måde,” siger han.

Vejle24 fik sig en snak med Olafur Eliasson i forbindelse med den officielle åbning, og spurgte ham i den forbindelse om han forstod kritikken af bygningens placering. Til det svarede han: ”Det gør jeg. Jeg har også selv stået oppe i byen, men jeg håber ikke, at det ser ud som om, man lukker helt ned for udsynet. Når man lukker noget ned, åbner man op for noget andet.”

Kunsten at arbejde langsomt

En kompromisløs kunstner er muligvis opskriften på et unikt bygningsværk. Men det kan også være opskriften på grå hår for de håndværkere, der skulle udføre arbejdet.

”Det er ikke noget vi er vant til - hverken murere, tømrere eller betonfolk - at det skal være så nøjagtigt, og så alligevel skævt,” siger en af de murere, der var med under arbejdet, Thomas Andersen i videoen - og uddyber:

”Vi har mødt to tyske arkitekter, der fortalte os, at vi skulle mure meget mere skævt end det vi havde gjort, så det kom til at ligne noget gammeldags som en borg. Det skal være et kunstværk når det er færdigt, og det skal jeg også love for at det bliver. Det er noget nyt for alle os håndværkere: Tømrere, murere og betonfolk.”

At der stort set ingen lige vægge findes i Fjordenhus, var noget af det, som skabte udfordringer for håndværkerne. Foto: Anders Sune Berg

Til Dagens Byggeri fortæller Fjordenhus’ kommunikationsansvarlige, Morten Teilmann-Jørgensen, at murerne på en typisk arbejdsdag kun nåede at lægge en femtedel af de sten, som de normalt kan lægge.

Sikret mod skibe på afveje

Der er tænkt på det meste under tilblivelsen af Fjordenhus. Udover den kunstfærdige udformning, er bygningen også blevet sikret mod vind, vejr – og skibe på afveje.

”Når vandet er klart eller det er lavvandet, kan man se en kampestensvold, som ligger rundt om hele huset, hvor spunsvæggene, som holdt vandet ude under byggeriet tidligere stod. Den er blevet bygget for at holde skibe ført af uheldige kaptajner fra at vædre Fjordenhus,” siger Morten Teilmann-Jørgensen til Dagens Byggeri.

Det har i det hele taget været vigtigt for de tre brødre, Casper, Morten og Anders Kirk Johansen fra Kirk Kapital, at der var tænkt på alt – og mindre vigtigt, at det skabte udfordringer.

”Jeg ved, at der er nogle ingeniører og byggefolk, der har revet sig selv i håret, fordi noget af arbejdet har været helt ude på kanten af, hvad der kan lade sig gøre, og de er blevet udfordret rigtig meget,” siger Casper Kirk Johansen, der er bestyrelsesformand i Kirk Kapital i mini-dokumentaren.

Du kan lære mere om den spændende proces og høre flere udtalelser fra Kirk-brødrene, Olafur Eliasson og nogle af håndværkerne i den knap 14 minutter lange mini-dokumentar her.

 

 

Læs også

Olafur Eliasson: Fjordenhus kunne ikke ligge andre steder end i Vejle

Læs også

Politiken giver fire hjerter og et par kindheste til Fjordenhus og Vejle Psykiatriske Sygehus