Mette og Jesper rykkede fra Østerbro til Brejning: På jagt efter det gode liv i Jylland

Den lille familie der nu kalder Brejning for hjem. Foto: Niels Vilain

Kurven er knækket: Flere undersøgelser viser, at stadigt flere i alderen 29-39 år forlader de danske storbyer for i stedet at bosætte sig i provinsen. Især tilværelsen i et trygt og udviklingsorienteret lokalområde er attraktivt, når man først får børn. Mette Bro Platz og Jesper Scott Johnsen har sagt farvel til Østerbro i København og goddag til Brejning. Og det har de ikke fortrudt. Parret og deres to små børn stortrives i byen, hvor de kender naboerne, har udfordrende jobs og dyrker deres fritidsinteresser i naturskønne omgivelser.

Mette Bro Platz kommer er fra Sønderjylland og flyttede til Aarhus for at læse medicin. Jesper Scott Johnsen er født og opvokset i København, hvor han også har uddannet sig til ingeniør. Deres tilværelse i København blev mindre attraktiv, efter de fik deres første barn. De fik nemlig et nyt perspektiv på det gode liv, hvor skov og natur blev vigtigere end storbyens kulturelle tilbud. Og Mette havde held med at lokke Jesper til Jylland. Det var faktisk overraskende nemt at overtale Jesper til at rykke teltpælene op og flytte til Østjylland:

”Jeg var meget glad for vores liv i København. Men jeg har bare altid tænkt, at mit familieliv skulle være i Jylland og gerne tæt på både skov og vand. Da jeg fortalte det til Jesper, blev jeg glædeligt overrasket over, at han var helt med på ideen. Jesper har tidligere arbejdet i Aarhus og var meget begejstret for de lune jyder og den flotte natur. Så vi sagde farvel til lejligheden på Østerbro og drog vest på, udtaler Mette begejstret”.

Stærkere relation til venner og familie

Den nye tilværelse i Brejning betyder, at Mette og Jespers relation til venner og familie er anderledes end tidligere. Jespers familie og de fælles venner i København er pludselig længere væk. Til gengæld er Mette kommet tættere på sin familie i Sønderjylland og vennerne fra studietiden i Aarhus. Forandringen har faktisk skabt et tættere bånd til både familier og venner på begge sider af Storebælt, fortæller Jesper:

”Da jeg første gang fortalte mine venner i København, at Mette og jeg ville flytte til Jylland, var de ved at falde ned fra stolen. Nu kan de heldigvis se de positive aspekter i vores valg, for vi er sammen på en anden måde nu. Vi bruger en hel weekend i hinandens selskab og har tid og ro til at snakke om de vigtige ting. Mette er selvfølgelig glad for, at vi kun skal køre 45 minutter for at komme til Aarhus. Mettes forældre er meget tættere på deres børnebørn. Det sætter de stor pris på”, fortæller Jesper.       

Natur og et godt lokalmiljø

Mette og Jesper har et aktivt fritidsliv. De kører begge på mountainbike. Jesper er også en ivrig kitesurfer, mens Mette ror i kajak. Da fritidsaktiviteterne foregår ude i det fri, var de meget interesserede i at have skov og vand lige uden for døren. De var også enige om, at et trygt lokalmiljø i en udviklingsorienteret kommune var det helt rigtige for dem. Det viste sig, at de kunne få det hele til at gå op i en højere enhed i Brejning:

”Jeg blev tilbudt et job som brandingeniør hos COWI i Vejle, og da Mette samtidig kunne få arbejde på Vejle Sygehus, lå det lige til højrebenet at se nærmere på boligmarkedet i Vejle Kommune. Vi snublede over en attraktiv grund i Brejning, som ligger i naturskønne omgivelser. Vi slog til, og det har vi ikke fortrudt. Brejning er en dejlig by, hvor man kommer hinanden ved, så det kan tage tid at handle ind i fakta. Det er hyggeligt. Og hvis man engagerer sig i lokalmiljøet, kan man virkelig sætte sit præg på det. Det er meget positivt, at der flytter mange børnefamilier til området”, udtaler Jesper begejstret.

Mette uddyber: ”Jeg nyder det frivillige arbejde i idrætsforeningerne, fordi stadigt flere børn og unge dyrker sport her i Brejning. Men jeg må sige, at faciliteterne til indendørssport i byen godt kan være bedre. Det er ekstremt vigtigt, at de bliver optimeret, når interessen er så stor. Flere haller er et klart fokusområde for os. Men jeg er bestemt optimistisk, for viljen er tilstede”, udtaler Mette fortrøstningsfuldt.