Må man grille i Nørreskoven eller tænde bål på Tirsbæk Strand? - Ny hjemmeside skal forhindre naturbrande

I sommerheden kan reglerne for åben ild i naturen hurtigt blive skærpet, derfor er det en god idé at holde sig orienteret. Foto: Shutterstock

På den nye hjemmeside Brandfare.dk kan du på ét sted finde gode råd til at undgå naturbrande, få overblik over hvor brandfarlig naturen er og se, hvor der eventuelt er indført afbrændingsforbud.

Sidste år var der rekordmange naturbrande i løbet af den knastørre sommer, og alle landets kommuner indførte afbrændingsforbud.

Det er ikke altid de samme forhold, der hersker forskellige steder i landet. For at skabe overblik har Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber, som repræsenterer landets kommunale redningsberedskaber, og KL lanceret en ny hjemmeside med information om brandfare i naturen.

På Brandfare.dk finder du en række vigtige oplysninger om brandfare i naturen. Her kan du bl.a. finde gode råd om, hvordan du undgår naturbrande, et brandfareindeks, der viser brandfaren i naturen over de kommende fem døgn, og en oversigt over, hvor i landet der eventuelt er indført afbrændingsforbud.

Vær ekstra opmærksom i den tørre natur

"De mange naturbrande sidste sommer gav travlhed for redningsberedskabet og gjorde formentlig også nogle borgere utrygge. Brandfare.dk kan være med til at sætte fokus på, hvordan man skal opføre sig i naturen, og hvor i landet man enten bør tænke sig om en ekstra gang eller helt lade være med for eksempel at tænde bål eller grille," siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Hos Danske Beredskaber glæder sekretariatschef Bjarne Nigaard sig bl.a. over, at der nu er et enkelt sted, borgerne kan søge information om brandfare i naturen, mens brandfareindekset kan være nyttigt for både borgere og beredskaber:

"Med brandfareindekset vil de kommunale redningsberedskaber få et endnu bedre grundlag for at træffe beslutning om et eventuelt forbud lokalt. Samtidig er for eksempel havefolk og landmænd også meget velkomne til at tjekke brandfareindekset, så de er ekstra opmærksomme, hvis de overvejer at give terrassen en tur med ukrudtsbrænderen eller køre maskinerne i marken," siger Bjarne Nigaard i en pressmeddelelse.

Om Brandfare.dk

Brandfare.dk indeholder bl.a.:

  • Gode råd til at undgå naturbrande
  • Brandfareindekset, der er en aktuel status og en prognose for risikoen for naturbrande de kommende fem døgn. Brandfareindekset bygger på data fra DMI
  • En samlet oversigt over hvor i landet der er udstedt afbrændingsforbud

Brandfareindekset adskiller sig fra DMI’s tørkeindeks på flere måder. Dels indeholder det en prognose for de kommende fem døgn, hvor tørkeindekset udelukkende er et øjebliksbillede; dels bygger det på flere parametre end tørkeindekset som f.eks. vind- og jordbundsforhold. Det brandfareindeks, der ligger på sitet nu, er en foreløbig udgave.

Det er Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og KL, der står bag Brandfare.dk.