Frugt- og grøntafdelingen hos Lidl i Vindinggård Centret er blevet nomineret til at være Danmarks bedste blandt landets 1.500 discountbutikker. Det gør Vejle-drengen Miralem Salkicevic stolt. Som butikschef knokler han for at gøre butikken til noget særligt.
Ved indgangen er der en opskrift på en broccolisalat, og derpå er alle varerne samlet ét sted. Æbler, rosiner, solsikkekerner, sirup, hvidvinseddike, skyr, røget skinke og mayo samlet ét sted i en opstilling bygget op som en markedsplads. Så er det nemlig nemmere for de travle kunder at købe ind til den friske salat.
Frugt- og grøntafdelingen i Lidl i Vindinggård Centret i Vejle er ikke som alle andre. Afdelingen er nemlig én af bare tre nominerede til Frugt og Grøntprisen 2018, som Landbrug & Fødevarer uddeler. I Danmark findes godt 1.500 discountbutikker, så nomineringen er noget særligt.
At samle ingredienserne til en salat ved indgangen er bare én af de mange idéer, som Miralem Salkicevic og hans team har fået, og som har været med til at sørge for, at butikken nu er blandt de nominerede.
”Jeg er utrolig stolt. Det er super fedt,” siger Miralem Salkicevic, og tilføjer: ”Jeg synes faktisk også, at vi arbejder hårdt på at gøre det virkelig godt for kunderne.”
Et par af hans andre idéer er at servere gratis økologisk frugt til børn, så forældrene kan købe ind i ro og mag, og at sælge meloner i sommervarmen helt ude på parkeringspladsen. Og så går alle ansatte højt op i, at afdelingen skal se godt ud.
”Vi tjekker hver time, at varerne ligger pænt og er friske. Det skal hele tiden se godt ud,” forklarer han.
Har ingen uddannelse
Miralem Salkicevic kom til Danmark som 9-årig efter krigen i det tidligere Jugoslavien. Han voksede op i Nørremarken og begyndte som fritidsansat i Lidl som 19-årig. Det var i 2006. Han har ikke fået en formel handelsuddannelse, men har til gengæld knoklet sig frem og undervejs gennemgået trainee-kurser. Derfor er Vejle-drengen steget i graderne gennem årene, så han nu er butikschef.
”Jeg brænder helt vildt for det her, og det er første gang, at butikken her i Vejle er nomineret. Så det er stort,” siger Miralem Salkicevic, der er nomineret sammen med sin souschef Ricco. S. Rasmussen.
Økovarer og danskhed sælger
Ifølge Miralem Salkicevic har butikken særligt fokus på økologiske varer og danske varer i øjeblikket.
”De senere år er det virkelig gået frem, så vi har samlet økologiske varer ét sted for at gøre det nemmere for kunderne at finde,” siger han.
Miralem Salkicevic ser frugt og grønt-afdelingen som en markedsplads, som skal se godt ud og udvikle sig hele tiden.
”Butikken har nye opskrifter til for eksempel salat, morgenmad eller aftensmad hver uge. Og i sommervarmen laver vi forslag, der passer til grillmad. For at øge kundernes bevidsthed omkring frugt- og grønt, har vi et køleskab ved kassen, som tilbyder frugt og grønt-snacks. Vi vil gerne have, at vores butik, og specielt frugt- og grøntafdelingen, er noget særligt”, forklarer han.
Juryen, der uddeler prisen, var forbi for nylig og spurgte ind til varerne. ”Jeg synes, det gik godt, så jeg tror på, at vi vinder,” siger butikschefen.
Facts: Om Frugt-og grøntprisen
Frugt-og grøntprisen uddeles årligt af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Dansk Gartneri, Produktionsafgiftsfonden for Frugt- og Gartneriprodukter og Foreningen Plan Danmark. Formålet er at hylde landets bedste frugt-og grøntafdelinger. Dagligvarebutikkerne kan stille op i to kategorier: Supermarked/hypermarked og discount.
Der er knap 3.000 dagligvarebutikker i Danmark, herunder ca. 1500 discountbutikker. Ud af dem nomineres 3 butikker indenfor hver kategori, så det er svært at komme igennem nåleøjet. De øvrige to butikker som Lidl i Vindinggård Centret konkurrerer med er Fakta i Hobro og Rema 1000 fra Marienlund i Odense.
De nominerede butikker vil i løbet af sommeren få uanmeldt besøg af både juryen og en mystery shopper, som vil bedømme frugt-og grøntafdelingerne i forhold til kriterierne friskhed, sortiment og iscenesættelse, evnen til at sætte kunden i centrum og differentiering.
Den endelige prisoverrækkelse finder sted d. 9. oktober i forbindelse med Fødevaredagen på Hindsgavl Slot i Middelfart.