Lærerig øvelse på havnen: Klorgasudslip blev håndteret i fin stil

Forbipasserende på havnen i Vejle vil have set et lignende opbud som dette tirsdag, da Sydøstjyllands Politi og en række andre beredskaber var til stede. Foto: Politi.dk

Tirsdag afholdt Sydøstjyllands Politi en beredskabsøvelse sammen med en række myndigheder. Øvelsen fandt sted i og omkring firmaet Brenntag Nordic A/S, der har til huse på havnen i Vejle.

Øvelsen tog afsæt i et klorgas-udslip på Brenntag Nordic A/S, der indtraf omkring klokken 9 tirsdag morgen. Herefter blev der arbejdet hurtigt hos både politi, Trekant Brand, Hjemmeværn, Region Syddanmark og hos Vejle Kommune for at håndtere hændelsen bedst og hurtigst muligt.  En række andre beredskabsaktører fulgte med i øvelsen fra sidelinjen.

Som elementer i øvelsen var et tæt bebygget område, som skulle evakueres, vejrforhold, der ændrede sig under øvelsen, udfordrende trafikforhold, og så et potentielt meget farligt stof, klorgas, som lå som en sky i området. Stoffets præcise karakter skulle fastlægges, forholdsregler for potentielt ramte borgere skulle besluttes, et tilhørende beredskab bl.a. i form af modtagecentre skulle etableres og mange andre opgaver, der følger med, når katastrofen indtræffer på en helt almindelig tirsdag. 

Givende at øve sig midt i hverdagen

Hos Sydøstjyllands Politi er følelsen, at tirsdagens øvelse blev en lærerig oplevelse. 

"Det var en spændende øvelse, der havde til formål at afprøve og stresse beredskabet og samarbejdet mellem de involverede myndigheder og samarbejdsparter. Det samarbejde viste sig heldigvis at fungere efter hensigten, så hændelsen blev håndteret, og de personer, der potentielt set kunne have været i fare under giftudslippet, blev ’reddet’," udtaler vicepolitiinspektør Søren Munk Frederiksen fra Sydøstjyllands Politi..

Inden han fortsætter. 

"Heldigvis var det denne gang kun en øvelse, som var sat i den virkelige verden, og det er vigtigt for vores arbejde, at vi kan øve i så virkelige omgivelser som muligt. På den måde holder vi vores færdigheder ved lige, så vi er helt klar, hvis en virkelig hændelse skulle ramme os, og den læring, vi har gjort os i dag, skal nu nyttiggøres i det videre beredskabsarbejde," uddyber Vicepolitiinspektør Søren Munk Frederiksen i en pressemeddelelse.