Kig mod vest: I nat kan du igen se blodmånen

Den var her i sommer, og den var på alles læber – blodmånen det flotte fænomen, der fik Instagram til at koge over i billeder af en rødglødende måne. Nu har vi igen mulighed for at opleve en blodmåne natten mellem søndag og mandag. Men du skal stå tidligt op, for at du kan få et glimt at den rødglødende måne.

Blodmånen viser sig i nat på himlen klokken 05.41. For at komme bag om fænomenet har Vejle24 hevet fat i en lokal astronom.

Blodmåne er et fænomen der forekommer, når månen rammer ind i jordens skygge. Det er en form for måneformørkelse, men til forskel fra andre måneformørkelser bliver månen ikke bare helt sort her, men den gløder rødt op. Men hvorfor gør den det? Vejle24 har taget en snak med astronom, Anderes Misfeldt.

Derfor opstår blodmånen

Blodmånen er er spændende og meget smukt fænomen. Det kan Anders Misfeldt, der er uddannet astronom fra Aarhus Universitet, og nu arbejder som rundviser på Sirius Observatoriet i Vejle og som fysiklærer på Rødkilde Gymnasium, tale med om. Vores første spørgsmål til Anders er, hvorfor blodmånen opstår:

”Vi får blodmåne, fordi jordens går ind foran månen således, at månen kommer til at ligge i jordens skygge, og så får vi det der hedder en total måneformørkelse, som adskiller sig fra de andre måneformørkelser ved at hele månen her er dækket,” forklarer Anders og uddyber:

”Grunden til at månen gløder og bliver rød skyldes, at der er noget af solens lys, der ikke rammer månen direkte, men det rammer jordens atmosfære, som får bøjet lyset. Det er den røde farve, som bedst kan komme gennem vores atmosfære, og den bliver så afbøjet over på månen. Derfor bliver den rød.”

Astronom Anders Misfeldt, rundviser på Sirius Observatoriet og fysiklærer på Rødkilde Gymnasium.

Månen og jordens bane er afgørende

Anders Misfeldt forklarer, at det er meget forskelligt, hvornår blodmånen opstår, og selvom det er beregnet præcist, hvornår det opstår langt ud i fremtiden, så er det der ikke et specifik antal uger, måneder eller år imellem hver blodmåne. Nogle gange kan der gå et halvt år – andre gange ti år. Det hele afhænger af månens bane rundt om jorden, og jordens bane rundt om solen. De baner skal passe sammen, når månen laver nymåne, og det sker forholdsvist sjældent.

Skal du ud og se blodmånen i år skal du tidligt op. Man kan opleve den mandag den 21. januar mellem klokken 05.41 og 06.43. Man skal kigge i vestlig retning for at få et glimt af den.

Anders anbefaler, at man finder et højt punkt med god udsigt, hvor man kan kigge i vestlige retning, så skulle mulighederne for et flot syn være der.

Hold nytårsaften med blodmånen i 2028

Anders påpeger, at blodmåne ikke er verdens mest sjældne fænomen. Vi har også lige haft en i sommer og så en nu igen.

Til gengæld skal man vente længe på den næste blodmåne, som man først kan opleve 31. december 2028, men måske den også kan blive blandet med noget nytårsfyrværkeri, så det bliver en ekstra flot og unik oplevelse. Så må vi se om Instagram går ned til den tid, hvis det stadig findes.