For at spare på giften har Vejles idrætsinspektør Thomas Schmidt indført en dusør til boldklubberne: Fang en muldvarp og få 25 kroner.
Idrætsinspektøren lancerede dusøren sidste sommer, og foreløbig er det lykkedes at få 10 ud af kommunens 35 boldklubber med. Han håber at i hvert fald halvdelen af klubberne kommer med på vognen, hvor kommunen leverer fælder, og frivillige står for at fange muldvarpe.
Før Thomas Schmidt indførte dusørordningen, var det materielgården som stod for at bekæmpe de lodne underjordiske væsener med en kraftig gift. ”Det er noget som vi gerne vil minimere. Al gift er jo sådan set skidt at proppe i jorden, om det går i grundvandet eller ej,” siger Thomas Schmidt.
Thomas Schmidt blev inspireret, da han hørte at Haderslev Kommune sidste år indførte en ordning, hvor alle personer kunne få udleveret 20 kroner, hvis de indleverede en muldvarpehale. Men i modsætning til i Haderslev, er det her i Vejle kun de frivillige ved boldklubberne som kan indløse dusøren - og der er ikke behov for at klippe halerne af de døde dyr. ”Jeg stoler på dem. Jeg har ikke behov for at få muldvarpehaler ind på mit kontor,” siger han.
Overskud bliver brugt på bedre boldbaner
Thomas Schmidt forventer også at han kan spare penge på ordningen. ”Normalvis bruger vi 120.000 kroner på at bekæmpe muldvarpe. Hvis jeg kan få det ned til bare 60.000, så er der 60.000 i overskud, som jeg kan bruge på at gøre græsplænerne bedre,” forklarer han.
Der er ingen planer om at dusøren også skal gives til privatpersoner. Det er måske meget klogt, for så kan overskuddet hurtigt være forsvundet. Haderslev Kommunes ordning blev nemlig stoppet kort før årsskiftet, da budgettet blev kraftigt overskredet.
De havde forventet at modtage cirka 500 muldvarpehaler, men modtog i stedet mere end 5000. En enkelt person afleverede hele 1134 haler.