Fra Rosborg til Libanon: Mahmoud skifter skolebøgerne ud med syriske flygtninge

18-årige Mahmoud Mohamad Mansour skifter inden længe skolebøgerne i Vejle ud med et besøg i Mellemøsten. Her skal han med egne øjne se, hvordan Røde Kors’ hjælpearbejde foregår og møde syriske flygtninge i Libanon.

Mahmoud Mohamad Mansour går i 3.G på Rosborg Gymnasium. Udover skole, lektier og foreningsliv bruger Mahmoud også sin tid som Røde Kors-ambassadør i Vejle. Her knokler han lige nu for at skaffe gymnasieindsamlere til Røde Kors-indsamlingen, der i år blandt andet støtter syriske flygtninge.

Desuden er Mahmoud Mohamad Mansour er en af de syv engagerede skoleelever, der er blevet udvalgt blandt mere end 80 ansøgere til en rejse med Røde Kors til Libanon. Her skal han opholde sig fra den 9. til den 12. september.

Vil hjælpe flygtninge, der skriger efter nødhjælp

Mens Rosborg Gymnasium dyster om en koncert, hvis de kan dække mere end 50 indsamlingsruter, handler det for Mahmoud også om med egne øjne at se, hvilken effekt arbejdet som frivillig gør ude i den virkelige verden.

På turen til Libanon kommer han til at se nogle af de projekter, som indsamlingen i år kommer til at gå til. Det illustrerer med tydelighed at gymnasieindsamlingen  ikke kun er en gåtur med fis og ballade sammen med en ven, der kan give en god fest – det gavner også mennesker ude i verden.

Mahmoud Mohamad Mansour er aktiv i ungdomspolitik og har en stor interesse i særligt flygtningedebatten. Det faldt ham derfor naturligt, at melde sig som frivillig ambassadør:

”Jeg har valgt at være frivillig ambassadør, fordi der på nuværende tidspunkt er historisk mange flygtninge globalt, der skriger efter nødhjælp. Jeg kunne sagtens gå ud og samle 1000 kr. ind for Røde Kors, men på den anden side kan jeg få 50 andre med på vognen, så der yderligere gik 50.000 kr. til mennesker i nød,” fortæller han. 

Menneskeskæbner og fangetransporter

Mens nogle flygtninge har søgt tilflugt i Europa, befinder langt de fleste syriske flygtninge sig stadig i nabolandene til Syrien. Libanon eksempelvis huser næsten en million syriske flygtninge. Under besøget skal Mahmoud og de andre ambassadører møde nogle af disse menneskeskæbner.

” Jeg glæder mig mest til at snakke med flygtninge ansigt til ansigt og høre deres historier, og hvordan de flygtede til Libanon, og hvordan deres farefulde rejse har været. Men samtidig er det også ret interessant at høre, hvordan de føler, Røde Kors har hjulpet dem og evaluere på, om det er en effektiv måde eller ej,” fortæller han.

Ambassadørerne skal også se sundhedsklinikker og møde unge frivillige, der hjælper i Libanon. Og der venter skoleeleverne noget af et indblik.

I Libanon står Røde Kors for eksmepel for 80 % af ambulancekørslen, og står blandt andet også for at transportere fanger ved fangeudvekslinger. Det er frivillige og ansatte som står for nogle af disse opgaver, at Mahmoud og de andre ambassadører kommer til at møde.

Det betyder støtten

Årets gymnasieindsamling finder sted den 7. oktober.

Med besøget får Mahmoud Mohamad Mansour mulighed for at se, hvad gymnasieelevernes indsamling rent faktisk betyder for mennesker ude i verden. To gymnasieelever og en indsamlingsbøsse samler typisk 1.000 kr. ind – for de penge kan Røde Kors give:

* Seks måneders støtte til en voldsudsat kvinde og hendes børn herhjemme.

* Et døgn på et omsorgscenter for en hjemløs i Danmark.

*Mad til 28 børn i en måned i et af verdens brændpunkter.

* Rent drikkevand til 37 mennesker i et år i verdens fattigste land.