Fonde giver millioner til skovprojekt i Store Grundet

Store Grundet Sov skal omdannes til en såkaldt sundhedsskov. Den vision er nu kommet et stort skridt nærmere efter at kommunen, har modtaget et millionbeløb fra to fonde.

Vejle Kommune vil skabe Danmarks største sundhedsskov. Det lidt mærkværdige navn dækker over en skov med forskellige rekreative faciliteter, som skal hjælpe folk med at komme ned i tempo og udføre mental og let fysisk træning, som kan styrke folks mentale sundhed. Eksempelvis hjælpe folk af med stress og andre samfundsrelaterede sygdomme.

Derfor købte kommunen i 2017 Store Grundet Skov, som er en 63 hektar kuperet skov nord for Vejle By i Vejle Sygehus’ baghave. Siden har de i samarbejde med interessegrupper og lokale arbejdet på at omdanne skoven til en såkaldt sundhedsskov. For at nå i mål har de dog manglet penge, men nu er de kommet et stort skridt nærmere.

Det sker med donationer på godt 2,5 mill kroner fra de to fonde, Trygfonden og 15. Juni Fonden. Trygfonden har givet 2 millioner, mens 15. Juni Fonden har bevilget 529.000 kroner til projektet.

”Det er med stor glæde, at vi har modtaget tilkendegivelserne fra de to fonde. Naturen betyder rigtigt meget for alle os, der bor i Vejle Kommune og for alle de turister, der kommer hertil. Der er indtil nu fokuseret meget på, at det skal være muligt at udføre fysisk træning. Men her får vi mulighed for at gøre noget virkelig godt for den mentale sundhed ved hjælp af en helt ny type skov” siger formand for Natur- og Miljøudvalget Karl Erik Lund (DF).

Forebyggelse og livskvalitet

Fakta om Sundhedsskoven

Vejle Kommune købte Store Grundet Skov på godt 63 ha. i 2017. Skoven er en bynær skov beliggende nord for Vejle Sygehus.

Projektet er udviklet i et fælles samarbejde mellem:
·         Teknik & Miljø - Vejle Kommune
·         Center for Social Rehabilitering, Vejle Kommune
·         Kræftpatienternes Hus Vejle
·         Psykiatrisk afdeling, Vejle Sygehus
·         SIND Vejle
·         Sommerfuglebevægelsen
·         Sundhedscenter Vejle
·         KU Life: Forskergruppen 'Natur Sundhed & Design'

Sundhedsskoven skal som nævnt indrettes med faciliteter, der har fokus på, at brugerne kommer ned i tempo og kan udføre mental og let fysisk træning. Det er for eksempel bålsteder og bålhytter, en sansehave og balance- og træningsredskaber i naturmaterialer.

”Sundhed handler i høj grad om at forebygge. Og der er sundhed i alt. Derfor går arbejdet med sundhed også på tværs af de kommunale indsatser og udvalg. Der er ingen tvivl om, at naturen kan være med til at forebygge, og i Vejle Kommune har vi jo masser af fantastisk natur. Derfor ser jeg frem til, at vi får skabt Danmarks største sundhedsskov her i Vejle, siger Peder Hummelmose (V), formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

Med donationerne fra de to fonde, er projektet nu kommet et stort skridt på vej. Endnu er projektet dog ikke fuldt finansieret. Det arbejdes der videre på fra kommunens side.