Fokus på hjernen: Bliv klogere på hjernetræthed

I denne uge er det international hjerneuge, og på Sundhedshuset i Vejle, bliver der i dag afholdt temadag med flere foredrag om blandt andet hjernerystelse, parkinson og hjernetræthed.

I aften Klokken 18.30 kan man høre Kenneth Kinastowskis ærlige foredrag om at få en hjerneskade og finde gnisten igen.

Pludselig lå Kenneth Kinastowski på sygehus og anede ikke, hvad der skete omkring ham. Kenneth var 34 år, da han fik en hjernebetændelse, som resulterede i en hjerneskade. Det blev starten på en lang række af følelser: Der var vreden over, at han var ramt af sygdom, frustrationerne over at andre tog beslutninger for ham, følelsen af at være uduelig, fordi han ikke kunne overskue noget og tage initiativ. Samtidig var han træt:

"Jeg var så umådelig træt og kunne ikke tænke tre tanker uden at sove flere timer på det," forklarer Kenneth Kinastowski, der boede sammen med sin kone og to børn, da han fik en hjerneskade.

I dag, otte år senere, får Kenneth førtidspension og arbejder blandt andet som frivillig kommunikationsmedarbejder hos Hjerneskadeforeningen. Der har været mange bump på vejen, før han accepterede hjerneskaden, fandt gnisten igen og tog hul på et nyt kapitel i hans liv. En af de vigtigste skridt på vejen har været at tackle skadens usynlige følgesvend: Hjernetræthed.

Lærte at tackle hjernetrætheden

Kenneth Kinastowski

Trætheden varierer, og det kan være svært for både en selv og andre at forstå, at man den ene dag kan klare meget, og den næste dag ingenting.

"Mange af os, der har haft en skade i hjernen, døjer med hjernetræthed, der kan være svær at forstå for andre. Men det er lige som et batteri, der ikke fungerer. Jeg har for eksempel kun 60 procent energi på mit batteri, hvor andre starter på 100 procent. Hvis jeg ikke passer på, kan mit batteri pludselig være fuldstændig fladt for energi i flere dage," siger Kenneth Kinastowski og fortsætter:

"Struktur er vigtigt. Af bitter erfaring har jeg lært, at et ensartet liv med struktur og planlægning, giver mig mere energi. Det er or eksempel  vigtigt at overholde sovetider, for det betyder, at man indimellem kan slippe sovetiderne, når man er ude i festligt lag og fortsætte til natten bliver morgen. Man skal hele tiden holde en gulerod foran sig."

Temadagen starter i dag, tirsdag den 12. februar, klokken 16.00 i Sundhedshuset. Foruden foredraget med Kenneth Kinastowski er der fire andre oplæg på programmet.

Du kan se hele programmet for temadagen her.