Få et stykke af Vestbyen op på væggen: Prisvindende fotograf sælger sine billeder af Vejle

Elefanten ved Rosborg er fotografens yndlings motiv fra sin fotobog. Foto: Byens Forlag

Sidste år udgav fotografen Jonas Normann i samarbejde med Byens Forlag et fotoessay med titlen "Vestbyens stemme". I bogen lader Normann 140 billeder fortælle om et område i Vejle, som mange kender til, men som få virkelig kender. Nu har du mulighed for at komme lidt tættere på Vejles vestby, for Jonas Normans billeder sættes nemlig til salg. 

Kaffe. Bøger. Caféborde. Billederne på væggene ... I Byens Forlags bogcafe i Rådhuspassagen er alt til salg. Og netop billeder er der kommet flere af i caféens hyggelige lokaler. Sidste år udgav forlaget nemlig fotografen Jonas Normanns fotoessay Vestbyens stemme, som både blev en lokal succes og en bestseller for forlaget. Det er billeder fra bogen, som du nu kan se i bogcafeen i Rådhuspassagen. 

Det var ellers ikke planen, at Jonas Normanns billeder skulle blive til sider i en bog. Målet var oprindeligt en udstilling med tyve billeder af Vestbyen, som fotografen i øvrigt selv bor i. Projektet greb dog om sig, da han først kom i gang med at tage billeder af bydelen. 

"Det er svært at beskrive Vestbyen med kun tyve billeder," fortæller Normann. "Jeg kunne se, at der var en masse billeder, der manglede at blive taget."

Således blev Vestbyens stemme  til, og i 2019 vandt Normann Vejle Kommunes Kulturpris for projektet. En pris, der kom bag på fotografen. Han fortæller, at han ikke helt troede på det, før han stod med prisen i hånden. 

"Det var ligesom at få en god karakter til eksamen. At der var nogen, der forstod det her projekt. For mig er billederne jo helt vildt vigtige."

Udforsker Vestbyens tidslommer

For Jonas Normann ligger billedernes vægt i, at de viser sider af Vejle, som mange ikke kender. 

"De fleste kender Vestbyen," forklarer han. "Men det er kun overfladisk. Der er mange baggårde og andre områder, som mange ikke er klar over eksisterer."

Normann kalder disse steder for tidslommer.

"Flere af stederne i bogen er allerede væk. De er revet ned, for at der kan bygges nyt. Nogle af dem på billederne lever heller ikke længere; og det vil jo ske med alle med tiden. Så jeg tror, at bogen er vigtig i dag… men endnu vigtigere om ti, tyve eller tredive år."

Billedet af elefanten foran Rosborg er et af Normanns personlige favoritbilleder

Det er ikke kun fotografen selv, der er begejstret for det endelige resultat. Han har også fået mange positive reaktioner fra folk, efter bogen er udgivet. 

"Rigtig mange mennesker kan forholde sig til den," fortæller han, "og de synes, at det er spændende at se nogle billeder, som ikke er så typiske."

Hvis du selv er blevet grebet af det rå udtryk i Jonas Normanns billeder, så har du nu mulighed for at hænge et eksemplar op på væggen hjemme hos dig selv. Hos Byens Forlag i Vejle kan du nemlig vælge et af de 140 billeder fra bogen og få det indrammet. 

Billeder med ramme fås i to størrelser: Stor (92,5 cm x 72,5 cm) samt lille (72,3 cm x 57,3 cm). Priserne varierer fra 3.000 til 5.000 kr. afhængigt af størrelse. 

Om Byens Forlag 

Byens Forlag driver bogcaféer i Vejle og København som udadvendte kontorer. Her kan man drikke kaffe, bladre i nye bøger eller få personlig oplæsning af et digt. Levende bogformidling og af og til utraditionelle udgivelser er et særkende for forlaget, som har arrangeret oplæsning fra et kirketårn, en bils bagagerum og hjemme i folks soveværelser samt udgivet en kundeskabt bog om en kiosk og digte skrevet ud fra tabte indkøbssedler.