Erhvervslivet trives i Billund men Vejle smykker sig med lånte fjer

For tredje gang kan Billund Kommune kalde sig danmarksmester i erhvervsvenlighed. Foto: Shutterstock

For tredje gang kan Billund nu kalde sig Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, mens Vejle må nøjes med en syvende plads. Det er dog et flot hop op af listen i forhold til sidste år, men desværre ikke en helt fortjent sejr for fjordbyen.

Genbrugspladserne holder åbent mellem klokken 7 og 17, når virksomhederne har brug for det, virksomhederne betaler ikke den særlige virksomhedsskat dækningsafgift, sagsbehandling af byggetilladelser er gratis, og kommunen holder dialogmøder med det lokale erhvervsliv mindst en gang om året. Sådan prøver Billund at gøre det nemt at drive virksomhed i netop deres lokalområde, og det gør kommunen så godt, at Billund er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune 2019.

Det viser den årlige analyse fra Dansk Byggeri, der på 23 forskellige parametre måler, hvor meget eller lidt erhvervsvenlige landets 98 kommuner er.

"Kæmpe stort tillykke til Billund. Også i 2014 og 2017 løb Billund med førstepladsen og kan nu for tredje gang kan kalde sig Danmarks mest erhvervsvenlige kommune. Det vidner om en kommune, der igennem flere år har tænkt erhvervsvenlighed ind i deres daglige arbejde. Det er der heldigvis rigtig mange af vores sydjyske kommuner, som gør," siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland Michael Mathiesen.

Vejle foran ved fejltagelse

I top ti over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner ligger Vejle på plads nummer syv, der indtog en 20. plads, da samme undersøgelse blev lavet sidste år. Det flotte spring frem på listen er dog særdeles ufortjent. I Dansk Byggeris begrundelse står det nemlig sort på hvidt, at udviklingen skyldes, at Vejle Kommune ikke længere bruger klausuler, når de sender opgaver i udbud. Det er dog usandt, kommunen har nemlig ikke ændret på reglerne.

Det bekræfter både en embedsmand fra Vejle Kommune og erhvervspolitisk direktør fra Dansk Byggeri, Torben Liborius, over for Vejle Amts Folkeblad.

Undersøgelsen er nemlig baseret på et spørgeskema, som Vejle Kommune simpelthen udfyldte forkert. Dansk Byggeri har dog ikke tænkt sig at degradere Vejle i år. Kommunen beholder sin syvendeplads året ud.  

Erhvervsvenligheden udbredt i Sydjylland

Udover Billund og Vejle er Vejen på plads nummer otte og Tønder på plads nummer ni. Også Varde, Sønderborg og Kolding placerer sig flot på henholdsvis plads nummer 12, 16 og 24.

"Generelt set er Jylland bare mere erhvervsvenlig, og de sydjyske kommuner er i høj grad. Jeg håber, at de vil fortsætte det gode arbejde, så Sydjylland også til næste år vil have mange kommuner i den erhvervsvenlige top af ranglisten," siger Michael Mathiesen i en pressemeddelelse.

Esbjerg ligger på plads nummer 32, Aabenraa på plads nummer 34 og Haderslev på plads nummer 45 - alle tre i den mest erhvervsvenlige halvdel af de danske kommuner. Fredericia ligger på plads nummer 59, mens Fanø er gået 20 pladser tilbage til plads nummer 93 ud af 98 kommuner, og nu er en af landets mindst erhvervsvenlige kommuner.

"Det er ærgerligt, men Fanø er blevet overhalet af andre kommuner, der har gjort sig mere umage. Dansk Byggeri Sydjylland kommer gerne på besøg og giver gode råd til, hvordan Fanø kan skrue op for erhvervsvenligheden og vinde det tabte tilbage. Aabenraa har også taget sig noget af en rutsjetur på 25 pladser ned ad listen. De må også bare i arbejdstøjet, så de til næste år kan være tilbage i top ti," siger Michael Mathiesen.