Elever hev Skønhedshuset i retten: Nu er dommen faldet

Retten i Kolding har torsdag afsagt dom i sagen. Foto: Shutterstock

Der er i dag faldet dom i sagen om Skønhedshuset i Vejle og tre tidligere elever, der lagde sag an mod deres tidligere uddannelses-sted. Retten i Kolding bestemmer, at eleverne fra Skønhedshuset ikke får godtgørelse, ligesom andre elever på private uddannelser heller ikke gør, hvis de fx må stoppe på grund af dårligt arbejdsmiljø

Nu er der faldet dom i den meget omtalte sag, hvor tre tidligere elever har trukket deres uddannelses-sted Skønhedshuset i Vejle i retten. 

Elevernes påstand har hele vejen igennem været, at de blev udsat for et hårdt psykisk arbejdsmiljø samt at virkeligheden langt fra levede op til det, som uddannelsesudbyderen lovede.

To af eleverne valgte selv at stoppe uddannelsen, og én blev bortvist, mens hun var sygemeldt på grund af det dårlige psykiske arbejdsmiljø. 

Det fik de tre kvinder til at hive Skønhedshusets ejer i retten med fagforeningen Krifa i spidsen, og fagforeningen vidste, at sagen vil få betydning for andre uanset udfaldet. Private uddannelser er nemlig ikke omfattet af erhvervsuddannelsesloven, og derfor er eleverne ikke automatisk sikret en godtgørelse, hvis de må afbryde uddannelsen som i Skønhedshus-sagen. Og i dag er det altså afgjort, at de tre tidligere elever ikke får nogen godgørelse.

Krifa undrer sig

Sagen er af principiel karakter, og derfor er den afgjort af tre dommere. Selv om udfaldet ikke blev som eleverne og deres fagforening håbede, glæder man sig i Krifa over, at der er kommet opmærksomhed på problemet.

"Vi må desværre konstatere, at dommen fastslår, at elever på private uddannelser står fuldstændig uden rettigheder, selv om arbejdsmiljøet er så dårligt, at man bliver syg af at være på uddannelsesstedet," lyder det fra Jane Kjær Klausen, der er advokat i Krifa og har ført sagen i Retten i Kolding, i en pressemeddelelse.

"De tre kvinder har sparet op og satset alt på deres drømmeuddannelse, så det var selvfølgelig ikke med deres gode vilje, at de afbrød den. Derfor burde de have fået godtgørelse. Det er bekymrende, at vi egentlig bare giver private uddannelsesudbydere frit lejde til at behandle deres elever på en måde, som vi har set i denne sag," fortsætter hun.

Jane Kjær Klausen håber, at politikerne vil kigge på lovgivningen, så elever på private uddannelser ikke bliver ladt i stikken, hvis uddannelsen ikke lever op til det, udbyderen lover.