De Rare Olympiske Lege: Vejlensere med udviklingshandicaps dyster mod hinanden

Til efteråret skal der hygges med sport og sammenhold, når Vejle arrangerer De Rare Olympiske Lege. Foto: Shutterstock

Den 13. september bliver en festdag for de mange borgere med udviklingshæmning og andre diagnoser, som har tilmeldt sig De Rare Olympiske Lege - og både planlægningen af og træningen til legene er i fuld gang.         

De Rare Olympiske Lege, som Vejle Kommune kalder arrangementet, er for alle Vejles borgere med udviklingshæmning, ADHD, autisme eller andre diagnoser.

På kommunens forskellige bosteder vil der dagen lang være aktiviteter og konkurrencer, som henvender sig til deltagerne på deres præmisser. Det kan f.eks. være gang, løb, støvlekast, boccia, sneboldkamp, eller hvad det enkelte bosted finder passende for deres beboere og har kreativitet til. Og på Vejle Stadion vil der bl.a. være stafetkonkurrencer, 9 kamp og racerunning, primært for de borgere som kan og vil være sammen med andre.

"Udover at vi gerne vil fremme borgernes sundhed handler legene også om at mødes og danne fællesskaber. Vores borgere er ofte så unikke, at deres behov meget vanskeligt kan tilgodeses i traditionel foreningsidræt. De vil helst være, hvor de kender omgivelserne og er trygge. Derfor forsøger vi at vende tingene lidt på hovedet ved at fremme motion og fællesskaber med sport og leg - og rykke aktiviteterne tættere på borgerne eller invitere andre ind på deres banehalvdel," siger handicapchef Peter Anders Larsen.

Han forudser, at det for en del deltagere kan være svært at være med. Han fortæller om et mini-OL på et bosted sidste år, hvor en del beboere var meget udfordrede inden arrangementet, men alligevel endte med at deltage. De flyttede sig. Og det er det allervigtigste, fastslår han.

Medaljer til alle

Han bakkes op af sundhedskonsulent Lars Ulrik, som er tovholder for legene:

"Selvfølgelig handler det også om sundhed, om at motivere og om at sætte sig mål - og der er medaljer og pokaler til de bedste inden for de forskellige discipliner. Men det vigtigste er at være med og få en fed oplevelse. Vi uddeler derfor også pokaler og medajler til de gladeste sportsudøvere, de sejeste ledsagere, de vildeste jubelscener mv. Alle, der deltager, er vindere og får en medajle om halsen," fortæller Lars Ulrik.

Som en del af forberedelser til legene udarbejdes træningsværktøjer, som pædagogerne kan bruge i deres pædagogiske arbejde med de deltagende borgere.

Vejle Kommune ved endnu ikke, hvor mange, der deltager i arrangementet, da man kan tilmelde sig helt op til arrangementet, men alle borgere med handicap i kommunen og alle kommunale og private botilbud kan deltage. Det er første gang, at De Rare Olympiske Lege finder sted, men planen er, at legene bliver en årligt tilbagevendende begivenhed.

Lighed i sundhed

De Rare Olympiske Lege knytter an til en række af de bærende strategier for udvikling af Vejle Kommune - ikke mindst sundhedspolitikken og målet om at skabe lighed i sundhed for alle i Vejle Kommune, og handicappolitikken, som handler om inklusion og lige vilkår uanset funktionsniveau.