Brandgodt år i Økolariet

Økolariets udstillingsansvarlige Christine Odderskov og Hanne Rasmussen arbejder på højtryk med de nye udstillinger.

2018 gik ikke helt som planlagt i Økolariet. I august var der brand i udstillingen på 1. sal, og skaderne i hele tårnbygningen var omfattende. Alligevel var det et succesfuldt år for oplevelsescentret.

Først nu er rengøringen efter branden nået så langt, at håndværkerne kan rykke ind og begynde genopbygningen af huset, så det kan blive klar til de mange nye udstillinger, der er i støbeskeen. I løbet af 2019 kommer der nye udstillinger om drikkevand, plastik i havet, affald og genbrug, kost og klima samt bæredygtig design og FN's Verdensmål.

Økolariets udstillingsansvarlige Christine Odderskov og Hanne Rasmussen arbejder på højtryk med de nye udstillinger. Indtil videre vil lokalet på 1. sal, hvor branden opstod, blive omdannet til en lounge, hvor gæsterne kan tage et hvil og se en mindre udstilling om bæredygtigt design og FN’s Verdensmål.

"Trods branden har vi haft et godt år i Økolariet. Vi måtte lukke i 14 dage lige efter branden, men vi er alligevel kommet op på i alt 74.000 gæster i år. Det er kun få tusinde under sidste års rekordtal på 82.000 gæster", fortæller Økolariets leder Niels Nørgård.

Valgte at fokusere på det positive

Ilden opstod efter lukketid i en elektrisk komponent, der sad i et talende træ på 1. sal. Det var en forholdsvis lille brand, men skaderne var store i hele tårnbygningen på grund af vand, røg og især sod. Umiddelbart efter branden åbnede Økolariet en lille udstilling i foyeren med informationer og genstande fra branden.

"Det er nok typisk for os, at vi vælger at se det fra den positive side, når det nu ikke kunne være anderledes. Rigtig mange gæster har set den lille brandudstilling, og nogen er kommet udelukkende for den. I det nye år kommer der også helt nye og endnu flottere udstillinger i tårnbygningen, og vi arbejder allerede på højtryk, med at lave dem", siger projektleder Hanne Rasmussen.

Der har været et par overraskelser undervejs i rengøringen, hvor soden fra branden er trængt ind på steder, man ikke skulle tro var muligt, blandt andet i hulmure og bag vægplader flere etager fra branden. Derfor har rengøringen taget meget lang tid. Det er først nu i forbindelse med den normale lukkeperiode i december og januar, at håndværkerne kan rykke ind og begynde den egentlige renovering med for eksempel at trække nye el-ledninger og etablere et nyt ventilationssystem.

Mange nye udstillinger på vej i 2019

"Vi åbner selvfølgelig som planlagt til vinterferien lørdag den 9. februar, og det bliver med en helt ny udstilling om drikkevand i kælderen, hvor vi ved hjælp af multimedier og ny scenografi fortæller om vandets kredsløb og vores forbrug. Vi satser også stærkt på, at kælderudstillingen om genbrug og affaldssortering, der blandt andet indeholder den populære kuglebane, bliver klar til åbningen. Den blev totalskadet af vand og sod og skal bygges op igen, men på en ny og spændende måde", forklarer Niels Nørgård.

En anden populær udstilling, der blev totalskadet som følge af branden, var den om spiselige insekter. Men bare rolig. Alle gæster vil fortsat kunne få en smagsprøve på insekter, når de besøger Økolariet. Og i løbet af foråret vil der åbne en ny udstilling, der fortæller bredt om bæredygtig og klimavenlig kost med en masse gode råd til gæsterne - og selvfølgelig også med insekter.

"Der er flere nye udstillinger under udvikling, der alle er planlagt til at åbne i løbet af 2019, og som altid vil vi satse stærkt på spændende aktiviteter og arrangementer i både ferier og weekends. Følg med på vores hjemmeside, der løbende bliver opdateret med, hvornår de enkelte udstillinger vil åbne", opfordrer Niels Nørgård.

Økolariet åbner dørene til en ny sæson lørdag den 9. februar kl. 10.00. På hjemmesiden: www.okolariet.dk opdateres udstillings- og aktivitetsplanen løbende for sæson 2019.