Bekæmpelse af rotter

Solen skinner og haven er smuk og det er hyggeligt at sidde sammen med naboer og venner og kigge ud i haven, men hvis du til efteråret og vinteren gerne vil undgå uvedkommende gæster i form af rotter, er det nu du skal sætte ind.

Rotter er som det eneste skadedyr et, hvor du er forpligtet til at anmelde det til kommunen, hvis du har mistanke om at der er rotter på din grund eller indenfor i huset.

Kommunen vil derefter komme ud og bekæmpe rotterne evt. ved brug af en professionel virksomhed som f.eks. Anticimex. Du har pligt til at sikre at de har adgang til hus og have.

Forebyggelse af rotter

Rotter spreder sygdomme og smitte og det er derfor vigtigt at de bekæmpes. Du har ikke lov til selv at ligge gift, ud udover det du kan købe i detailhandlen. Det er vigtigt at du nøje følger brugsanvisningen, da du ellers risikere at giften ikke dræber rotterne eller at andre dyr spiser det som ikke skulle have haft det.

Som husejer er der mange ting du selv kan gøre for at forebygge at få besøg af rotter.

  • Sikr dig at der ikke er mad tilgængelig for rotterne. Det betyder at du skal gå ud med skraldespanden regelmæssigt og have mad indendørs i glas eller plastikbokse, som rotten ikke kan komme ind i.
  • Undlad at smide madrester i kompostbunken. Det er nemlig en sikker invitation ellers.
  • Klip grene så de ikke raver ind over dit hus. Rotter kan klatre i træer og kan springe op til 75 cm.
  • Skal du fodre fuglene, så nøjes med kugler der kan sidde i de yderste lette grene, som er for lette for rotten at gå på.
  • Gennemgå huset for huller og sprækker. Der skal kun et lille hul på 1,5-2 cm i diameter til for at de kan komme ind. Og et opvarmet hus er et ideelt vinterhi for rotten. En rotte kan på et år få unger en 3-5 gange og de får op til 12 ad gangen.
  • Ryd op på din grund og sikre dig, at sommerens projekter af byggeri ikke ligger der til efteråret eller vinteren. Det er et godt gennemsted for rotter.
  • Holder du høns skal du sikre dig at der ikke er huller i hegnet, da rotter er lige så glade for høns som ræven.
  • I den lidt mere dyre ende er det at sikre dig at faldstammer, afløb ikke er i stykker og har riste der ikke er gået løse. Det er en udgift du som ejer selv skal afholde.