Charlotte Sommer ville blot finde et par venner at gå ture med: Nu har hun over 1300

Man hører ofte, at Facebook og andre sociale medier gør, at mennesker isolerer sig mere og mere fra hinanden. Der er helt sikkert en vis sandhed i det, men Facebook kan også føre folk sammen. Det sidste er tilfældet for Charlotte Sommer. Egentlig søgte hun bare lidt selskab på sine gåture, men i sommer samlede hun 250 mennesker til en vandretur i Kongens Kær.

42-årige Charlotte Sommer fra Børkop har aldrig været meget for motion. Da hun i sin tid gik i folkeskole, fandt hun på alverdens undskyldninger for at slippe for idræt, og indtil for godt og vel fire måneder siden foretrak hun stadig sofaen frem for næsten enhver form for fysisk aktivitet.

Da hun fik stærke smerter i skulder og nakke, ændrede det sig dog drastisk. Charlotte Sommer fandt nemlig ud at at smerterne blev mindre, når hun bevægede sig. I stedet for at ligge på sofaen, begyndte hun at gå lange ture i naturen, men det var simpelthen for kedeligt at gå alene.

Derfor spurgte hun venner og bekendte om de ville gå med hende, og det ville de da gerne – for en stund i hvert fald. Da vennerne sagde stop, besluttede Charlotte Sommer sig for at lave en gruppe på Facebook med navnet Grøn Motion.

”På første tur var der én med. På anden tur 75, så man må sige, at det gik stærkt, men det var faktisk slet ikke målet. Det var bare meningen, at jeg skulle have et par stykker at følges med,” fortæller Charlotte.

"Jeg kunne også valgt at gå i fitnesscenter og betale flere hundrede kroner om måneden, men det har jeg bare ikke råd til. Målet er at det skal være gratis, for der er flere end som så, der ikke har råd til dyre fritidsinteresser," forklarer Charlotte.

Hjalp på smerterne

Hurtigt fik gåturene en effekt på Charlottes smerter.

”Jeg blev lynhurtigt bidt af det, og efter en måned med mange gåture, behøvede jeg ikke længere de stærke smertestillende piller, som jeg tog. Det er rigtig nok, hvad man siger med at motion hjælper på smerter. Jeg ved ikke hvorfor, måske fordi man får noget frisk luft, og tænker nogle andre tanker end når man ligger hjemme på sofaen. Da jeg holdt pause i 14 dage i august, måtte jeg begynde at tage smertestillende igen,” fortæller hun.

Lille Afrika er hendes yndlingssted

Bortset fra pausen i august, har Charlotte Sommer hver uge arrangeret ture. De fleste i området nær Børkop, hvor hun bor, men efter at have travet området tyndt, går turene nu oftere og oftere længere væk fra hjemegnen.

”Vi kan jo ikke blive ved med at gå rundt i Børkop, Brejning og Hvidbjerg,” siger Charlotte og griner, men nævner så, at der alligevel er steder nær Børkop, som hun ofte vender tilbage til:

”Mit yndlingssted er Lille Afrika. Det er ude i Vognkær Enge. Stedet fik sit navn i gamle dage, hvor kreaturerne gik derude. Når så børnene skulle vade derud for at hjælpe til i marken, synes de der var vildt langt, næsten lige så langt som til Afrika.”

Der skal være en mening med det

I løbet af de sidste måneder er Charlotte Sommer også blevet en slags guide på turene.

”Nu kan vi ikke længere bare gå, der skal også være en mening med det, og gerne et emne. Jeg har for eksempel lige oprettet en tur, som jeg kalder for ”bonderøvstur,” hvor vi kommer forbi en masse gamle bindingsværksgårde, og også skal ind og se et af dem. Der skal gerne være en fortælling bundet op på turen, men heldigvis elsker jeg at fortælle.”

Folk der deltager på turene er i alle aldre. "Der er både folk i tyverne, men jeg har også haft nogle med, der gik med stok,” fortæller Charlotte.

Det behøver hun sådan set ikke at nævne, for det bemærker man straks man får hende i tale: munden står sjældent stille. Heldigvis er hendes begejstring af den smittende slags.

Hun fortæller også, at hun nu går alle ture inden, hun inviterer andre folk med, for at finde den bedste rute, som ”gerne er noget lidt vildt med nogle skråninger, og ikke en eller anden kedelig sti langs en vej.”

Så går det jo lidt fløjten det med ikke at gå alene?

”Det kan man godt sige, men nu har jeg jo lært at gå, og der er en gulerod i den anden ende: Jeg skal ud og vise nogle andre dét her! Jeg har da også været ude på en tur, der var dødkedelig, og det var da rart, at jeg ikke havde slæbt andre med derud,” siger hun.

250 var med i Kongens Kær

I gennemsnit er der nu mellem 30 og 60 med på de forskellige ture. Rekorden blev sat i sommer, da hele 250 deltagere troppede op til en travetur i området ved Kongens Kær, men målet er ikke at være så mange, fortæller Charlotte:

”Det sociale hører også med, og så det nytter det ikke, at vi render over 100 afsted. I starten, når vi aftalte at gå en tur klokken halv 7, dukkede folk op et par minutter før. Nu kommer folk kvart i seks, så de lige kan nå at snakke, og vi afslutter også gerne med en kop kaffe eller måske en øl.”

En aftentur i hverdagene er som oftest et sted mellem 4 og 10 kilometer. I weekenderne er der nogle gange længere udflugtsture, som er på mellem 10 og 20 kilometer. Her har Charlotte Sommer besluttet at sætte et max deltager-antal på, så intimiteten bevares.

Har du fået nye venner?

”Der er en god håndfuld af vildt fantastiske mennesker, som faktisk mest er på mine forældres alder, som jeg helst ikke vil undvære i mit liv. De er med på 9 ud af 10 ture,” fortæller hun og forklarer, at mange andre også har fået nye bekendtskaber på grund af traveturene:

”En del dem der har været med, er tilflyttere. Eller folk som er alene; som er gået på pension, er blevet skilt, eller måske blevet enke og ikke har det store netværk," siger hun, og fortæller, at der endda var nogen fra gruppen, der for nyligt lejede et sommerhus sammen i Nordjylland.

1300 medlemmer – men plads til flere

I skrivende stund har gruppen ”Grøn Motion” mere end 1300 medlemmer i alle, men der er plads til flere, garanterer Charlotte.

”Heldigvis er alle de her tossede mennesker, som var med fra dag1 virkelig gode til at lukke nye ind.”

Der skal være plads til hygge, både før, efter og undervejs på turene.

Alle er velkomne, understreger Charlotte Sommer, der dog især gerne ser flere mænd dukke op.

”I starten var det mest kvinder, og det er det stadigvæk, men der er kommet flere mænd til. Jeg vil helst have en nogenlunde lige fordeling,” forklarer hun, og nævner, at det godt kunne være lidt en hønsegård i starten, da kvinderne var i klart overtal.

Bliver skør hvis ikke jeg kommer ud

Egentlig havde Charlotte Sommer planer om at skære ned på vandreturene her til efteråret, men hun fandt hurtigt ud af, at det ikke var muligt.

”Jeg kan simpelthen ikke holde det nede. Jeg bliver skør, hvis ikke jeg kommer ud at gå,” siger hun og griner.

Så allerede nu kan man i Facebook-gruppen se de næste 47 vandreture og dén julefrokost, som Charlotte allerede nu har planlagt.

Skulle du have fået lyst til en travetur i godt selskab, så finder du Facebook-gruppen Grøn Motion her.