Ukrainsk maskiningeniør flygtede fra krigen: Nu samler han flasker i Jelling

På vejen ude foran indgangene til Jelling Musikfestival kører Alex Stanovic rundt på sin cykel. Tanken er at samle pant, men for en skilling og et smil, hjælper han også folk med at køre deres tunge tasker.

Cyklen er prydet med danske flag og tøjbamser. På styret er en mobiltelefon monteret, der spiller rockmusik fra genrens guldalder. Skægget er vildt, og smilet er stort. Det er svært at undgå at bemærke Alex Stanovic, når han cykler rundt på vejen foran indgangene til Jelling Musikfestival.

På cyklen hænger et stort skilt, som erklærer ”JEG SAMLER FLASKER + PANT,” men i går oplevede han mange, som bad ham om at tage deres tunge bagage med på cyklen. Derfor er der nu kommet et ekstra skilt på cyklen: ”TAXA TIL BAGAGE.”

Prisen? Den bestemmer man selv. ”Alting handler ikke kun om penge,” siger han smilende.

En vaskeægte landstryger

Det er festivalen, der har trukket ham til Jelling. De sidste fire år har han boet i Danmark, og er velsagtens blevet det nærmeste man kommer en landstryger – i ordets bedste forstand. Han vurderer at han har cyklet omtrent 10.000 kilometer det sidste år. Alle hans ejendele har han i cyklen: Lidt tøj, en sovepose og et telt.

Egentlig er han uddannet maskiningeniør, men da han kom til Danmark, gik han død i bureaukratiet, da han forsøgte at finde et job. ”Jeg har prøvet alting,” siger han med en stålfasthed, som gør at man ingenlunde tvivler på ham.

Han satte derfor fødderne i pedalerne på sin cykel og tog sagen i egen hånd. Han har blandt andet været klædt ud som viking ved Den Lille Havfrue, hvor han har fragtet turister i sin cykel, som dengang var udsmykket som vikingebåd. Derudover cykler han hen, hvor der er mulighed for at tjene penge. Som for eksempel på festivaler som Jelling.

Nægtede at gå i krig

Oprindeligt kommer Alex Stanovic fra Ukraine, men da krigen brød ud i landet i 2014, og han blev indkaldt til at kæmpe mod russerne, nægtede han. Derfor blev han sendt i fængsel. ”At kæmpe mod russerne, er det samme som at underskrive din egen dødsattest,” forklarer han. En bekendt hjalp ham ud, men fortalte, at han, og hans familie, var tvunget til at forlade landet i løbet af 24 timer.

Over hals og hoved tog han og hans familie afsted. Sin kone og deres to børn tog han med til Moldova, før han selv tog videre vestpå med håbet om at finde et arbejde, så han og familien kunne få en frisk start i et nyt land. Skæbnen førte ham til Danmark.

Det er nu fire år siden, og siden har han ikke set sin hustru og sin søn og datter. Børnene er nu blevet 14 og 8 år. Da han fortæller om det, stivner hans smil en stund og hans øjne bliver spejlblanke.

Umulig at overse

Hvis du er på Jelling Musikfestival og har noget pant, som du gerne vil give væk. Eller en hulens tung taske, som du gerne vil have transporteret, skal du altså bare spejde efter Alex Stanovic. Han er svær at overse.