Stort designmarked vender tilbage til Vejle

Tidligere har Upcomers haft markeder i både Spinderihallerne, Mary's og på Vejle Kunstmuseum. Samt i en mindre udgave på Lystbådehavnen i forforbindelse med Vild med Vand. Foto: Trine Oversø Athawes.

I 2014 fandt det første Upcomers Designmarked sted i Vejle, men de sidste halvandet år har markedet holdt til i Kolding (med en enkelt afstikker til Aalborg). Efter mange opfordringer vender markedet nu tilbage til rødderne.

Et slaraffenland for den stilbevidste person, som gerne vil købe noget unikt til sig selv eller sit hjem. Sådan kan designmarkedet Upcomers beskrives. Man kan også beskrive det som en platform, for nye designere, som får mulighed for at møde vise og sælge deres kreative kreationer til tusindvis af gæster.

Det er sådan set underordnet hvordan man beskriver designmarkedet. Det vigtigste at få fortalt er at markedet vender tilbage til Vejle. Det sker i weekenden den 2. til 3. marts i Spinderihallerne. Det blev annonceret kort før jul på Facebook, og allerede nu er det væltet ind med ansøgninger fra interesserede designere, som ønsker en stand. Det fortæller arrangør og stifter af Upcomers, Junette Bay.

”Vi har allerede fået 66 ansøgninger. Det er helt vildt!”

Sidst designmarkedet var i Spinderihallerne kom 4.500 gæster forbi. Til Spørgsmålet om hvor mange gæster, de forventer denne gang, svarer Junette Bay grinende: ”Det ved jeg ikke helt, det samme…nej, måske 5.000.”  Foto: Trine Oversø Athawes.

Om det er fordi at markedet skal afholdes i Vejle er umuligt at sige med sikkerhed, men Junette Bay fortæller, at mange af designerne har ønsket at vende tilbage til Spinderihallerne.

”Der er mange af udstillerne der har opfordret os til at vende tilbage til Spinderihallerne. Det er et spændende og råt iværksættermiljø, hvor de godt kan lide at være,” siger hun.

Mange succeser er startet på Upcomers

Fordi ansøgningerne vælter ind, og der kun er et begrænset antal stande, er markedet nødt til at sortere i ansøgningerne. På Upcomers’ hjemmeside kan man se nogle af de designere, som allerede nu er blevet garanteret en stand.

Der er blandt andet stande med smykker, tøj, møbler, keramik, plakat- og tegnekunst. Du kan se hele listen her.

En af udstillerne er Ane Lagoni, som skaber enkle, grafiske sølvsmykker.

”Hun deltog tilbage på det allerførste Upcomers, og det var hendes startskud. Hun var pædagog dengang, og det kreative var blot hendes hende hobby, men hendes virksomhed er eksploderet, og nu lever hun af sit eget brand,” fortæller Junette Bay.

Et udsnit af Ane Lagonis smykker, som hun selv skaber i hånden.

Ane Lagonis historie er ikke unik. Flere upcoming designere har kickstartet deres karriere på designmarkedet. Noget som naturligvis gør Junette Bay stolt.

”Jeg er allermest begejstret for, at der er to på 12 og en på 13 år, som har ansøgt om hver sin stand: To tøjdesignere, og en hækledesigner. Sidste år til Design Week i Kolding, opfordrede vi børn mellem 10 og 18 år til at få en stand, og for nogle af dem blev det startskuddet til at skabe egen virksomhed,” fortæller Junette Bay.

Skynd dig, hvis du gerne vil have en stand

Junette Bay fortæller at de typiske gæster er "...kvinder mellem 15 og 70, men målgruppen er meget bred. Det er nogle som interesserer sig for design, mode og indretning, og gerne vil have noget, som andre ikke har, og som man ikke kan købe i butikkerne." Foto: Trine Oversø Athawes.

Enkelte vejlensere har også allerede nu sikret sig en stand-plads. På listen er kafferisteriet aekvatorkaffe, som sælger kaffe, både friskbrygget og på poste fra sin stand. Samt ægteparret LA Falk som laver magnetrammer i træ, og som også har designbutikken Danmark & Norden i Foldegade.

”Men der er ikke så mange lokale, der har ansøgt endnu. De plejer at være lidt langsomme, men det er faktisk ikke så god en idé, at vente for længe,” siger Junette Bay.

Hvis du er en kreativ iværksætter med et fysisk produkt, du gerne vil sælge, kan du ansøge om en stand på det kommende marked her.

Hvis du gerne vil besøge Upcomers som gæst, skal du ikke gøre andet end at udvise en smule tålmodighed indtil den 2. marts, hvor designmarkedet slår dørene op i Spinderihallerne.

Det koster 40 kroner i entré at komme ind, men det gælder så også for begge dage. Børn under 12 år kommer gratis ind.