I midten af oktober slår Vejle Kunstmuseum dørene op til en helt ny særudstiling med satiretegninger fra hele verden.
Over hele verden kommenterer og provokerer satiren. Satiretegninger kan, som al god kunst, skabe forandring, fordi billederne får os til at reflektere, og de skubber til vores ideer om dén verden, vi kender.
Når særudstillingen på Vejle Kunstmuseum åbner den 13. oktober, bliver museets gæster introducere til fire aktuelle temaer: Magtens ansigt med eksempler på karikaturer af USA's præsident Donald Trump. De udsatte med fokus på strømmen af bådflygtninge til EU. #MeToo der satiriserer over den globale kampagne mod seksuelle overgreb på kvinder, og Lige til stregen? der diskuterer hvordan og hvornår, en tegning går over stregen.
Meget mere end Muhammed
Satiretegningens magtfulde evne til at vække stærke følelser og forargelse opleves måske især i temaet Lige til Stregen? hvor historier om tegnere, der er blevet forfulgt og retsforfulgt for deres tegninger foldes ud.
Og nej. Muhammed-tegningerne er ikke en del af udstillingen. Til gengæld bliver nogle af mange andre ufortalte historier om tegninger, der har vakt røre, om overgreb, og om tegnere, der har kæmpet for deres ret til at ytre sig, foldet ud.
"Religiøs satire er ikke et emne i denne udstilling. Mange andre har behandlet det emne de senere år, så vi holder i stedet fokus på fire temaer, som spejler nogle af de emner, der i dag optager satiretegnere verden over. Den religiøse satire har taget meget fokus, specielt her i landet, men der er så meget andet fantastisk satire i hele verden. Derfor kan denne udstilling ses en hyldest til al den satire, der også fortjener at blive set og hørt," uddyber museumschef Ove Sørensen.
#MeToo som dominobrikker
Når udstillingen åbner 13. oktober vil museets gæster ikke bare se lange rækker af tegninger på væggene. Satiretegningerne præsenteres på flere forskellige måder, der er med til at sætte dem i kontekst og udfolde deres tema. Museumsinspektør og skaber af udstillingen, Trine Grøne, fortæller:
"Nogle tegninger til teamaet 'Magtens ansigt' ligger som inspiration under glas på det bord, hvor man selv kan prøve kræfter med karikaturtegning. Andre tegninger, til temaet '#MeToo', bliver trykt på store dominobrikker for at efterligne bevægelsens globale effekt. På den måde vil vi gerne inspirere gæsterne til at se nærmere på de fantastiske tegninger og give mulighed for aktivt at engagere sig i udstillingen."
Både danske og internationale tegnere
Henover sommeren har Vejle Kunstmuseum modtaget op mod 500 tegninger fra mere end 60 satiretegnere fra hele verden. De inviterede tegnere er teknisk og kunstnerisk betragtet blandt verdens bedste, fortæller kunstmuseet.
Udstillingen byder blandt andet på kendte danske tegnere som Lars Refn og Bob Katzenelson, der er formand og næstformand for Danske Bladtegnere og er to af bagmændene bag det digitale satiremagasin Spot. Der er også tegninger fra Informations Mia Mottelson, Arne Sørensen, der i en menneskealder har tegnet til Vejle Amts Folkeblad og Roald Als, som er kendt fra Politiken.
International satirisk tegnekunst bliver også rigt repræsenteret på udstilingen. Der kan blandt andet opleves værker af sydafrikanske Zapiro, som regnes blandt de allerbedste satiretegnere i verden, og gjorde jorden hed for daværende præsident Zuma, der måtte trække sig fra posten i februar i år.
Kan ses indtil marts
Udstillingen åbnes lørdag den 13. oktober kl. 14 af bladtegneren Arne Sørensen. I løbet af udstillingsperioden holdes desuden flere andre arrangementer: Blandt andet karikaturworkshop med Bob Katzenelson og til januar kommer der besøg af den verdensberømte sydafrikanske satiretegner Zapiro.
Særudstillingen, som har fået titlen "Lige til stregen. En satirisk jordomrejse" kan ses indtil 17. marts 2019. Der er gratis adgang til udstillingerne på Vejle Kunstmuseum.