Musikken spiller igen i legendarisk pladeforretnings lokaler: Bogcafé udvider sortimentet med vinyler

Sådan så pladeforretningen Gettermann ud, da den blev fotograferet i 1994. Foto: Byens Forlag

Musikken spiller igen fra lokalerne i Rådhuspassagen, der engang husede den kendte pladeforretning Gettermann. For Byens Forlag har etableret et samarbejde med kendt pladebutik fra Aarhus, så forlagets bogcafé nu både tilbyder kaffe, bøger og muligheden for at sætte nålen i en vinylplade.

Fleetwood Mac, The Moody Blues og Johnny Madsen lyder alle fint på streamingtjenesterne, men flere og flere lytter igen til gode gammeldags LP'er.  Da Byens Forlag i 2017 slog dørene op til en bogcafé i Vejle, var det i lokaler, der op igennem slutningen af 1900-tallet havde huset den populære pladeforretning Gettermann. Her kunne vejlenserne fra 1950 til 1998 købe en ny radio – og sidenhen TV – og naturligvis udforske rækken af LP-plader. Og nu, over 20 år senere, kan befolkningen i Vejle igen købe plader i den gamle pladeforretning i hjertet af byen. 

Det er et samarbejde med pladeforretningen Dandelion Records i Århus, der gør, at du nu kan tage et smut forbi Byens Forlags bogcafé i Rådhuspassagen og gå på opdagelse i samlingen af LP’er med 70’er og 80’er rock til den altid dejlige duft af friskværnede kaffebønner. 

Tanken bag Byens Forlag er at være en integreret del af byen og komme helt tæt på de mennesker, der læser litteraturen. Af den grund fungerer de to kaffebarer i København og Vejle som udadvendte kontorer, hvor redaktørerne også serverer kaffe for cafeens gæster. Derfor vækker Vejle-lokalets fortid som pladebutik også begejstring hos Thomas Aagaard Skovmand, der er stifter af Byens Forlag:

"Vi sælger plader i vores afdeling i København, og med lokalets lokale musikhistorie er det da oplagt også at gøre det her i Vejle. Desuden har vi udgivet og udgiver til stadighed mange bøger, der har med musik at gøre.”

Sidste år var forlagets bestseller eksempelvis Alt om Vinyl af Søren Genefke, og det var en udgivelse, der i sandhed fik fastslået Vejles nye bogcafé som et sted, hvor både musikkens og LP’ens historie bliver dyrket. I anledning af udgivelsen holdt forlaget nemlig Vinyl-dag i Rådhuspassagen, hvor blandt andet Jørgen Andersen, der ejede Gettermann de sidste fire år af pladebutikkens levetid, kom og delte ud af sin omfattende viden om LP’er. Vinyl-dagen blev i øvrigt gentaget tidligere i år - også med besøg af Søren Genefke og Jørgen Andersen.

Om Byens Forlag

Byens Forlag driver bogcaféer i Vejle og København. Her kan man drikke kaffe, bladre i nye bøger fra forlaget eller få personlig oplæsning af et digt. Levende bogformidling og af og til utraditionelle udgivelser er et særkende for forlaget, som gennem tiden har arrangeret oplæsninger fra for eksempel et kirketårn, en bils bagagerum, Illums toiletter og hjemme i folks soveværelser samt udgivet en folkeskabt bog om Istedgade, en kundeskabt bog om en kiosk og digte skrevet ud fra tabte indkøbssedler. 

Pladesalget fra Byens Forlag i Vejle sker i samarbejde med den aarhusianske pladebutik Dandelion Records.