Knuste hjerter og klassisk musik: Vejle Bibliotek byder på spændende aktiviteter

Balletten Giselle udfolder de store følelser. På biblioteket fortælles de knuste hjerters historie.

I begyndelsen af februar har Vejle Bibliotek tre meget forskellige arrangementer på programmet. Det handler om musik, et forfattermøde og foredrag om knuste hjerter.

Lørdag den 2. februar åbnes ørerne for den store musik i en familielytteklub. Efterfølgende mandag kommer forfatteren Malene Ravn for at fortælle om arbejdet med sin store velskrevne slægtsroman, I dine øjne. Dagen efter vil kulturformidler Anne Valbjørn Odgaard med udgangspunkt i historien om Giselle se nærmere på de knuste hjerters historie.

Stor lyd til små ører

Musik er vigtig for alle – også for børnene. Undersøgelser viser, at musik stimulerer nysgerrighed, læringslyst og sociale relationer. Det er derfor vigtigt, at børn præsenteres for forskellige former for musik, der som nøgler kan åbne for nye forståelser af livet.

"Vi ved, at det er ganske få procent af det samlede musikudbud, som børn lytter til og præsenteres for. Børn lytter mest til musik, de kender i forvejen, og de deler deres yndlingsmusik med kammeraterne. Derfor er det måske vigtigere end nogensinde før, at børns musiklytning er alsidig og reflekteret, og at de udfordres lidt," fortæller bibliotekar Kirsten Husted om baggrunden for Familielytteklubben.

Den klassiske musik kan eksempelvis sætte lyd på store følelser og fortælle eventyr om prinsesser og troldmænd. I Familielytteklubben vil musikpædagog Annemette Juul Pedersen præsentere klassisk musik gennem lytte-lege.

Familielytteklubben er for børn fra 6-9 år, og hvert barn må have en voksen med. Det foregår på Vejle Bibliotek lørdag den 2. februar kl. 10-12

Fortælling om at være anderledes og udstødt

Romanen ’I dine øjne’ tager sit udgangspunkt i 1902, hvor kineseren Lai Fun tager med ’Den eksotiske karavane’ fra Kina til Danmark for at optræde i Tivolis store Kina-udstilling. Bogens hovedperson er sønnen Erik, der vokser op som uønsket og anderledes i 1930'ernes Aalborg.

Som voksen vil Erik gerne glemme sin dårlige barndom. Erik får en uddannelse og stifter familie, men dæmonerne fra den hårde barndom kan han ikke ryste af sig.

Romanen berører svære emner som omsorgssvigt, mangel på kærlighed og empati. Det er hårdt at vokse op under et afstumpet menneskesyn og udstødt af fællesskabet.

Mød romanens forfatter, Malene Ravn, til forfatter møde på Vejle Bibliotek mandag den 4. februar kl. 19:00. Entre kr. 60 og billetter kan bestilles på vejlebib.dk

Man kan dø af et knust hjerte

Det er voldsomt, når man får sit hjerte knust. Faktisk har videnskaben nu fastslået, at man kan dø af fænomenet, der kaldes ’knust hjerte-syndrom’.

I kunsten er knuste hjerter et kendt tema og stærk drivkraft. Det vil kulturformidler Anne Valbjørn Odgaard belyse med afsæt i Det Kongelige Teaters danmarksturné med balletten "Giselle".

Hvordan så man på hjertesorg i 1841, da Giselle havde premiere? I 1857 blev Madame Bovarys knuste hjerte afskrevet som hysteri i Gustave Flauberts store klassiker. Og Shakespeares Ofelia er en sørgende, gal kvinde, der burde spærres inde.

Anne Valbjørn Odgaard inviterer med på en rejse i de knuste hjerters historie - både i kunstens og virkelighedens verden på Vejle Bibliotek tirsdag den 5. februar kl. 19.

Gratis entré - men husk at bestille billet på vejlebib.dk