Foråret er hektisk for anemoner og de andre beboere i skovbunden

Anemoner er en af de skovbundsblomster, der lige nu er sprunget ud rundt omkring i den danske natur. Foto: Økoloariet

Onsdag før påske kan du tage med naturvejleder Finn Lillethorup, Økolariet på tur i Nørreskoven ved Vejle, for at kigge efter anemoner, og for at finde nogle af de mange andre skovbundsblomster, der lige nu står i den nyudsprungne bøgeskov.

"Anemoner er nu noget helt særligt!" siger naturvejleder Finn Lillethorup fra Økolariet. "Hvert år kommer det bag på mig, når de lige pludselig står der i skovbunden og lyser det hele op." Og nu er det så den tid på året igen, hvor de står derude i bøgeskoven og danner hele tæpper af tusindvis af grønne blade og små fine hvide anemoneblomster. Onsdag før påske kan du tage med på tur i Nørreskoven ved Vejle og opleve det med egne øjne, når naturvejleder Finn Lillethorup inviterer på anemone-tur.

På turen rundt i Nørreskoven vil vi kigge lidt nærmere på anemonerne, for at se lidt på, hvordan de lever deres hektiske liv i skovbunden, hvor de skal nå at vokse og blomstre i den korte periode, hvor de får lys nok - inden træerne springer ud og deres blade "stjæler" alt lyset. Anemonerne er specialiserede i at udnytte den korte vækstsæson og i at overleve, på trods af de svære levevilkår i skovbunden. Vi skal kigge lidt på anemonernes rødder, som rummer en del af hemmeligheden bag deres evne til at overleve. Vi skal også se på, hvordan blomsterne åbner og lukker sig afhængigt at lyset.

Anemonerne er ikke de eneste blomster og urter, der lever i skovbunden, og på turen skal vi se, om vi kan finde nogle af de andre skovbundsplanter, og se på, hvordan de har indrettet deres liv. Hvis vi er heldige, har vi mulighed for at finde fx skovsyre, vorterod, guldstjerne og skovmærke - samt den specielle tandrod, som trives rigtig godt i Nørreskoven, selv om den ellers betragtes som relativ sjælden i Danmark.

De første bøge er ved at springe ud og generelt er der lysegrønt og fyldt med forårsstemning i skoven her midt i april, så der bliver masser af friskt grønt at kigge på i Nørreskoven. Turen starter fra p-pladsen ved Dyrehaven i Nørreskoven onsdag d. 17. april kl. 14.00. Det er gratis at deltage, og der kræves ingen tilmelding.