TegnBølgen er en forening for tegnsprogsbrugere, som hører under Danske Døves Landsforbund. For et par måneder siden vandt deres forkvinde, Rikke Hansen, en fornem pris ved sportsgalla. Vi har talt med hende om det store arbejde med TegnBølgen.
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men 26-årige Rikke kan ikke høre. Det stopper hende dog ikke fra at have et helt normal liv, hvor hun ovenikøbet er forkvinde for TegnBølgen.
Bruger meget tid i TegnBølgen
Rikke Hansen er 26 år og bor til daglig i en lille lejlighed i Vejle centrum. Udadtil har hun en helt normalt hverdag, hvor hun arbejder som bogholder og kontormedhjælper i en lille virksomhed i Vinding. I sin fritid træner hun crossfit.
Det der adskiller Rikke fra mange andre unge piger, er at hun er døv, og derfor bruger hun meget tid på det frivillige arbejde for TegnBølgen.
Døve kan mødes og føle sig hjemme
TegnBølgen er en forening for tegnsprogsbrugere, som hører under Danske Døves Landsforbund og Danske Døves Ungdomsforbund. Det er et sted, hvor døve kan mødes og føle sig hjemme. Hos TegnBølgen tilbyder de mange forskellige arrangementer, såsom foredrag, udflugter, festtemaer og meget mere.
”Jeg er også en person, som altid tænker på andre før mig selv. Jeg er forkvinde, så jeg laver stort set lidt af hvert. Jeg er også med i nogle arbejdsgrupper, hvor vi arrangerer forskellige arrangementer for vores medlemmer. Jeg forbereder også til vores bestyrelsesmøder, eksterne møder og repræsenterer også til andre forskellige arrangementer,” fortæller Rikke og fortsætter:
”Jeg sørger også for det vigtigste, nemlig at folk smiler og har det sjovt til vores arrangementer. Men det er også vigtigt for mig at nævne, at jeg ikke kan udføre opgaverne alene, så jeg har heldigvis den fantastiske bestyrelse, som gør det muligt for mig. Det sammenhold og samvær vi har i bestyrelsen, gør også det hele nemmere for mig at opnå det vi vil for TegnBølgen.”
Ville lave forening i Jylland
”Jeg sad faktisk for nogle år siden i Danske Døves Ungdomsforbunds bestyrelse og allerede der, begyndte jeg at brænde for at stable en forening i Jylland. Jeg bor selv i Vejle, så jeg kender til netværket, og vi er mange unge, som bor i Vejle,” fortæller Rikke.
Med støtte fra nogle venner, samt Danske Døves Ungdomsforbund startede Rikke projektet.
”Så siden har jeg været forkvinde for TegnBølgen, og ja den stadig er i fuld vækst, medlemsantal stiger – vi nåede faktisk fornyligt 100 medlemmer. Det er helt fantastisk, når vi tænker på, at vi startede oktober 2014. Så det er gået rigtig godt for vores vej.
Så ja – jeg er en glad forkvinde, endnu gladere, da jeg modtog prisen. Da det er en anerkendelse for mit arbejde. Jeg er normalt ikke så god til at tage imod det, men jeg prøvede og sugede det inden i mig, og ja jeg er stolt af mig selv,” fortæller Rikke.
Bruger tolk
Rikke er født døv, men fungerer helt præcist som alle andre hørende, og det eneste hun ikke kan, er at høre.
På tolkemarkedet fungerer det sådan, at man kan bestille en tolk til en begivenhed, fx til Sportsgalla (hvor Rikke havde en tolk med), jobsamtale, til 50 års fødselsdag, begravelse eller læge og lignende. Herefter skal de finde ud af hvilke puljer, der dækker diverse udgifter. Er der en pulje der dækker, så får man en tolk. Men hvis der ikke er nogle puljer der dækker, så skal man selv bruge egen timebank. Som døv får man syv timer om året.
Mange arrangementer
TegnBølgen står bag virkelig mange arrangementer. Blandt andet sommerhusture, påskefrokost, Hawaiifest, vinterbadning, poolturnering, fastelavn, vær-dig-selv-fest og større udflugter til Heide-Park, Den Gamle By i Århus, Økolariet og Himmelbjerg.
Men der er også mere seriøse ting på programmet som foredrag af Katrine Grisiger, skattekursus og debataften om politik.
Nogen gange kan der også komme ekstra opgaver på programmet som man ikke lige havde regnet med:
”Vi havde et bondefest-arrangement, hvor vi havde skaffet en hel masse halm som en del af dekorationen. Og der kan jeg love dig, at det er noget vi ikke har tænkt os at gøre igen. For det tog 7 timer for mig og et par hjælpende hænder at oprydde det hele op. Halmen var endda på bordet, gulvet, loftet, væggen og ja over det hele, men vigtigst af det hele, var at vores kære gæster havde det sjovt,” fortæller Rikke.
”Vi var også til Gorilla Park i Vejle, hvor de arrangerede det om natten. Det vil sige, at det hele er helt mørkt, og vi havde pandelamper. Kæft det var grænseoverskridende. For vi kan jo ikke høre, og kan næsten ikke se. Så der var kommunikationsudfordringer, men vi var med til at rykke vores medlemmers egne grænser, hvor nogle overvandt trods højskræk. Så det har været en sjov og udfordring oplevelse,” slutter Rikke af.
Du kan se Rikke modtage prisen til Sportsgalla her.