Halloween skydes i gang med en spektakulær åbningsparade, hvor du kan møde Medusa, skeletmennesker, græskarfigurer, styltefolk og Saurusfigurer fra en svunden tid – samt otte hovedpersoner fra Vejles egen spøgelses-historie.
Der er lagt i kakkelovnen til en overdådig, spændende og (u)hyggelig Halloween i Vejle, når 80 håndplukkede aktører giver vejlenserne et fantasifuldt Halloween-optog.
Blandt trolde, hekse, skeletter, zombier og spøgelser går Saurus, som er magiske væsener fra en svunden tid. De fem meter høje væsener vækkes til live og vil gå rundt blandt publikum og brøle, knurre og lede efter mad til at stille deres sult. Men bare rolig – de tre Sauruser tæmmes af deres Black Shape Leader.
Forrest i optoget går blandt andre spøgelseshunden fra Munkebjerg-skoven, den Hvide Dame ved Albuen og Bjergmanden fra Pilkebakken. Alle karakterne er fra gamle, lokale spøgelseshistorier, der er opstået i Vejle og omegn.
Vejlensiske spøgelseshistorier
Det storstilede arrangement i Vejle er altså ikke udelukkende en markering af den keltiske tradition, som amerikanerne har sørget for er blevet eksporteret til hele verden – faktisk langt fra. Ligesom de sidste par år, tager arrangementet nemlig udgangspunkt i Vejles historie og de lokale fortællinger fra byen.
"Det er ikke min mission at holde Halloween i klassisk, amerikansk forstand. Jeg vil gerne lave et arrangement, der har rødder i Vejle. Derfor er Halloween-eventet bygget op omkring folkemundsfortællinger fra 1500-1600-tallet, som vi har fundet på stadsarkivet i Vejle. De er så blevet skrevet en smule om og fortolket til en nutidig version," siger arrangør og chef hos City Vejle, Marianne Jeppesen.
Kender du for eksempel fortællingen om de 23 hovedskaller i Sankt Nicolai Kirke? En mørk oktober aften overmandede Guldsmeden en røver i Tirsbæk skov, og de 22 andre røvere blev derefter fanget og henrettet. I dag kan man se 23 små runde huller i Sankt Nicolai Kirke til skræk og advarsel.
"Det sjove ved det her er jo, at det ikke bare er en historie, vi selv har opdigtet – det er en fortælling, som er gået fra mund til mund i Vejles gamle dage. Og det synes jeg giver rigtig meget identitet," siger Marianne Jeppesen.
Halloween GO og nattevandringer
Sidste år deltog 750 mennesker i Halloween-løjerne, og citychef Marianne Jeppesen håber at mindste lige så mange dukker op til årets udgave, hvor der blandt andet bliver mulighed for at spille en variant af Pokemon GO, men i Halloween GO skal man ikke fange Pikachu, men i stedet skjulte Halloween-trofæer i sin Halloween GO-pose.
Opgaven går ud på at samle trofæer, der relaterer til de forskellige folke-fortællinger – såsom bjergmandens røde hat, perler fra den hvide dames halskæde eller sølvknappen, som dræbte Jens Munk. Når man har samlet alle trofæerne, bliver man inviteret til en fortælling på Drømmenes Teater på Banegårdspladsen.
Her vil en skuespiller læse op af historierne, mens Den Gale Jomfru i Nørregade og Manden med den sorte kappe går rundt blandt de andre karakterer fra fortællingerne.
Hele Halloween-programmet
Fredag den 26. oktober
10.00 - 21.00 City Vejles medlemsbutikker holder åbent
10.00 - 21.00 Halloween Go i gågaderne
14.00 - 17.00 Zombieficering i zombieværkstedet i kælderen under det gamle Rådhus
15.00 - 21.00 Danseflashmobs: Oplev zombiedans forskellige steder i gågaden
15.30 - 16.30 Saurus bygger op på Nørretorv
17.00 Åbningsparade fra Vestergade via Søndertorv med slut og præsentation på Rådhustorvet
19.00 - 21.00 Zombieficering i zombieværkstedet i kælderen under det gamle Rådhus
19.30 Historiefortælling i Drømmenes Teater på Banegårdspladsen
20.30 Nattevandring med start ved Sct. Nicolai Kirke på Kirketorvet
Lørdag den 27. oktober
10.00 - 11.00 Saurus-opbygning på Nørretorv
10.00 - 15.00 City Vejles medlemsbutikker holder åbent
11.00 Tour of the Local Myths, meeting point: Kirketorvet by the Church og Sct. Nicolai
11.00 - 11.45 Saurus-forestilling på Nørretorv
11.00 - 14.30 Zombieficering i zombieværkstedet i kælderen under det gamle Rådhus
11.00 - 14.00 Græskarudskæring ved Rådhustorvet
13.00 - 14.00 Saurus-opbygning på Søndertorv
12.00 - 14.00 Parade cum Figuris – eventyrlig forundringsparade gn. Torvegade, Nørregade og Søndergade
13.00 Nattevandring med start ved Sct. Nicolai Kirke på Kirketorvet
14.00 - 14.45 Saurus-forestilling på Søndertorv
14.30 Historiefortælling i Drømmenes Teater på Banegårdspladsen