Bøger til kaffen hos Byens Forlag

Forårssolen varmer, og blæsten holder pause. Alligevel gør det her i starten af april godt at komme ind i varmen på en bogcafé og drikke en veltillavet kop kaffe. I bunden af det smalle Rådhuspassagen ligger bogcaféen Byens.

Som navnet antyder, er bogcaféen mere end en almindelig café. Det store lyse lokale er også kontor for et bogforlag, hvor redaktøren springer op fra sit koncentrerede forlagsarbejde, når der kommer cafékunder i butikken, og transformerer sig til den imødekommende barista bag disken. 

Også i København

Bogcaféen i Vejle er forlagets anden af slagsen, den første ligger i Istedgade i København. Forlaget har desuden en cykelvogn, hvor man både kan købe bøger og kaffe. Forlaget har blandt andet udgivet bøger romaner, digtsamlinger, flere antologier om fodbold og står bag serien om ”Unyttige historiefacts”. I onsdag udkom Søren Genefkes flotte bog om vinylplader, ”Alt om vinyl”.

Vejle24 spurgte forlægger Thomas Aagaard Skovmand fra Byens Forlag om idéen bag det utraditionelle koncept:

”Vores bogcafeer og vores mobile bogcaféer er til for at komme tæt på folk – både med forlaget selv og vores forfattere – så man kan vise, at litteratur, bøger, historier og så videre er levende og noget håndgribeligt som alt mulig andet,” forklarer han. 

”Og det at være forfatter eller redaktør er også noget helt almindeligt som at være skolelærer, bankmand eller bager. Vores bogcaféer og vores cykelvogn er markedsføring af forlaget og dets udgivelser i gadeplan. Det er også langt sjovere for os selv at være levende reklamesøjler fremfor at købe sig til annonceplads i en avis. Det er der så mange andre, der gør.”

Taget godt imod

Er man i humør til det, kan man trække et digt og få redaktøren/baristaen til at læse det op for en flad tier. Forlagets egne bøger er til salg, ligesom man kan købe en lang række ting i cafébutikken såsom strikkjoler til børn fra Krogstrup Couture her fra Vejle.    

Konceptet med kombineret café, butik og forlagskontor er, forklarer Thomas Aagaard Skovmand, blevet godt modtaget:

”Folk synes, det er sjovt, hyggeligt og anderledes. Især det, at man kan købe et digt til sin kaffe og få det læst op, er noget, folk både taler om og prøver af. Men jeg tror også, at mange sætter pris på, at det er helt okay også bare at komme og bruge os om kontor over en kop kaffe. Man skal ikke nødvendigvis købe bøger eller forholde sig til vores koncept. Vi er også en ganske almindelig kaffebar, hvor bøgerne bare udgør hyggen og stemningen.” 

”Omvendt ender det tit med, at folk, der bare skal have en kop kaffe, også lige falder over en bog,” lyder tilføjelsen.

Der er travlt hos Byens Forlag. Gæsterne kigger på bøger, mens andre nyder en kop kaffe.

 

Artiklen er lavet i samarbejde med BogMarkedet.