Åbner på lørdag: Økolariet er helt klar til vinterferien

Den nye sansefortælling i Økolariets drikkevandsudstilling.

Økolariet åbner for en ny sæson lørdag den 9. februar med mange fornyelser, overraskelser og spændende aktiviteter.

Når Økolariet på lørdag åbner op igen, vil det føles både velkendt og mange steder alligevel helt nyt. Mange af de faste udstillinger i kælderen er nemlig fornyet, udvidet og ændret.

"Jeg er glad for, at Økolariet er klar til åbningen og nu er helt færdige med rengøringen efter branden sidste år. Det har været nødvendigt at pille alle de gamle udstillinger i tårnbygningen ned efter branden. Men Økolariet har udnyttet situationen positivt ved at lave nogle spændende fornyelser i forbindelse med genopbygningen. Det kan gæsterne godt glæde sig til," siger formanden for Natur- og Miljøudvalget Karl Erik Lund (DF).

Udstillingen "Råstoffer og Genbrugsbyen" i kælderen under tårnbygningen er bygget helt om og byder på mange fornyelser. Minen er blevet udvidet, og gæsterne kan prøve et helt nyt, interaktivt spil, hvor de skal sortere deres husholdningsaffald i de rigtige containere.

Udstillingen om drikkevand blev ikke skadet i branden, men den er alligevel blevet bygget om og udvidet med en sansefortælling, der viser og fortæller om vandets kredsløb ved hjælp af lyd, lys og effekter.

"Jeg vil godt garantere, at sådan har gæsterne aldrig fået den før," siger Niels Nørgaard med et glimt i øjet og fortsætter:

"Jeg har set en del fremstillinger af vandets kredsløb, og derfor tør jeg godt sige, at vi er meget stolte og tilfredse med vores resultat, og vi håber, at gæsterne og ikke mindst de mange elever, der bruger vores udstillinger, vil synes det samme."

Vinterferie med plast i havet

Aktiviteterne i vinterferien kommer til at drejer sig om et af tidens helt store udfordringer, nemlig plastik i havet.

"I løbet af foråret åbner Økolariet en ny særudstilling om plastik i havet og som en lille forsmag, har vi allerede indrettet et hjørne af den faste udstilling Fjord og hav med fokus på plastik. Derfor har vi også valgt, at vinterferiens aktiviteter skal handle om det emne," fortæller Niels Nørgaard.

I vinterferien kan gæsterne programmere robotter, der skal indsamle plastik, og de kan deltage i en quiz om plastik rundt i hele huset. I stoftrykkeriet kan de dekorere en stofpose eller rygsæk, der kan bruges igen og igen og på den måde være med til at minimere brugen af plastik. Endelig kan gæsterne få sved på panden ved at deltage i det interaktive spil "Sved og Svar" og samtidig blive kloge på plast i havet. Alle aktiviteter er gratis, dog koster stofposen 50 kroner.

I Stoftrykkeriet kan du lave din egen stofpose eller rygsæk.

Ung Energi

I sit eget rum vil der desuden være fokus på aktiviteter om bæredygtighed. Det er gruppen Ung Energi, der hele vinterferien stiller op med spændende aktiviteter, hvor gæsterne kan smage på klimavenlige insekter, måle deres CO2-udledning og gætte på forskellige varers vandforbrug med mere.

Bæredygtighed og forbrug er også temaet for en lille ny udstilling, hvor gæsterne kan se, at det er muligt at lave både smarte og miljøvenlige sko. Til skoene er der både brugt alger, hamp og miljøvenlig bioplast. Det er tekstildesigneren Mathilde Korstgård Madsen, der viser sit afgangsprojekt fra VIA University College i Herning frem.

Økolariet har åben alle dage kl. 10-16 fra lørdag den 9. februar.