Vejle Kommune bruger ægte ordblinde til jobannoncer

Vejle skal have ny kulturdirektør. Og som det sig hør og bør er jobannoncen slået op både her og der samt i stort og småt. Men der gemmer sig en nyskabelse, som afslører, at kommunen er et kreativt kraftcenter, hvor der konstant tænkes ud af boksen i et innovativt samspil mellem et utal af dynamiske teams.

Indledningsvist er der tale om en stram tekst spækket med lækre management-udtryk:

»Den nye kulturdirektør skal være et nyskabende, strategisk og fagligt fyrtårn, så kommunen summer af vækst og udvikling inden for kultur og idræt. Direktøren skal udfolde sit potentiale ved at tænke nyt og gå nye veje, så kommunen udvikler sin stærke egenart og identitet.«

Længere nede i annoncen slår kommunens HR-folk imidlertid til med en subtil detalje. En jobopslags-teknisk finesse, der ville være en Ronaldo værdig, var den blevet udført på fodboldbanen:

»Den nye direktør får også ind ydelse på udviklingen af kommunens samlede virksomhed. Den nye direktør træder ind i en direk on og et ledelses- miljø, hvor helhedstænkning og viljen l at agere på tværs er fremtrædende.«

Læg mærke til den nyskabende brug af stave- og slåfejl. En normalt begavet ansøger ville straks bladre videre i den meterhøje bunke af ledige topstillinger til milliongager i andre danske kommuner.

Men ikke målgruppen. Kommunen har brugt ægte ordblinde til at skrive dele af opslaget. Selv ikke den mest drevne pedant vil kunne afsløre plottet.

"Det er afgørende, at den nye direktør – som bestemt ikke bliver billig i drift – kan læse dårligt dansk. Han vil kun møde nærmest uforståeligt skriftligt materiale," siger kommunaldirektør, Niels Nybye Seier Ågesen.

"Vores hær af projektmagere er næsten alle fra Uffe Elbæks uddannelseseksperiment, Kaospiloterne. Ingen af dem kan stave, skrive eller formulere sig. Men de er vanvittigt dygtige til at holde møder og inddrage enhver tænkelig part i en lang, åben og frugtbar dialog," forklarer han.

"Det er næsten lykkedes at flytte hele kulturbudgettet til projektmagere og embedsmænd. Men der er stadig enkelte udøvende kunstnere, der nyder godt af kommunens penge. Det skal høre op. Vi må helt i mål!"

Se jobopslaget her

Dagens satire er bragt i samarbejde med The News