Lasse fra Vejle får Roskilde-chok: ”Der var drink i min ecstasy”

Flere unge festivalgængere har fået hældt drinks i deres stoffer. "For galt," siger festivalledelsen. Det gør vi noget ved næste år.

Den unge festivalgænger, Lasse Chang, fik sig en grim start på dette års roskildefestival, da han måtte se sin aften spoleret af en drink i sin medbragte ecstasy. Fænomenet ”luting” har spredt sig i det orange natteliv; en bekymrende tendens mener ledelsen.

Det er sommer, og for mange betyder det Roskilde Festival. Men festivalledelsen har i år måttet erkende, at de syv vilde festdage har afstedkommet en ærgerlig tendens blandt særligt de unge og uprøvede festivalgængere. Flere og flere unge oplever, at deres coke, ecstasy, MDMA og hash bliver fortyndet af såkaldte ’luters’ (efter det engelske ord: dilute, som betyder ’at fortynde’), der overlagt hælder deres øl og drinks i stofferne, når ejermanden ikke kigger.

Lasse Chang, 17, fra Vejle havde glædet sig til en hyggelig uge med sin venner. Men allerede på den ugelange fests første aften fik han sig en grim oplevelse, da han måtte erkende at nogen havde hældt en drink i hans medbragte ecstasy.

Stofferne var efterladt uden opsyn i få minutter, og Lasse opdagede hurtigt, at der var noget helt galt. ”Min hjerterytme var helt stabil, jeg var pludselig træt og havde lyst til at sove, og jeg var overordentligt generet af den høje musik, som jeg slet ikke havde lyst til at danse til”, udtaler Lasse, tydeligvis rystet oven på oplevelsen.

Mod forventning blev det hverken til en tur til samaritterne eller med ambulancen, da han erkendte at stofferne var så fortyndede, at de næsten ingen effekt havde på ham. ”Jeg gjorde, hvad jeg kunne for at overbevise dem om, at jeg havde taget en overdosis, og mine venner var der heldigvis til at støtte mig i min sag. Men intet hjalp det; jeg måtte forblive på festivalpladsen ved min fulde bevidsthed”, siger Lasse, der længe og ihærdigt, men desværre afslørende velformuleret, agiterede uden at påvirke den tilkaldte ambulancefører.

Festivalledelsen er opmærksomme på problemet. ”Vi tager denne nye og uheldige trend dybt seriøst,” udtalte en bekymret talsmand for den populære festival til The News’ udsendte festivalreporter. ”Vi er fuldt ud bevidste om, at stoffer er noget mange finder nødvendigt for at udholde larmen, støvet, mudderet og de efterhånden umenneskelige sanitære forhold, for slet ikke at tale om meget af den musik, vi har på programmet. Vi mener derfor, at det er dybt problematisk, at glade festivalgæster skal have ødelagt deres oplevelse af en udeblivende rus.”

Typen af alkohol, der fortyndende Lasses stoffer, er endnu ikke identificeret, men Lasse vurderer selv, ud fra den dårlige oplevelse, at det har været noget i retning af en lunken og dårligt blandet gin og tonic. Motivationen til overgrebet er fortsat ukendt.