Politiet advarer mod vinterferien: Indbrudstyvene kan næsten ikke vente

Vinterferien er også populær blandt kriminelle. Foto: Shutterstock

I vinterferien er indbrudstyvene lige så aktive, som de er i sommer- og juleferien. Det kommer bag på mange boligejere. Men med nogle enkle råd kan man gøre sin bolig mere sikker.

Mange danskere glæder sig til vinterferien i næste uge. Det gør tyvene desværre også, da de benytter sig af muligheden for at bryde ind i tomme boliger. Vinterferieugen er nemlig blandt de perioder, hvor indbrudstyvene er mest aktive. Og det kommer bag på mange boligejere. Det fortæller Syd- og Sønderjyllands Politi.
 
"Mange er opmærksomme på, at de skal forebygge indbrud i deres boliger i forbindelse med juleferie og sommerferie. Det er vi naturligvis glade for. Men i denne sammenhæng kan vinterferien godt blive lidt overset. Mange tænker, at nu er det blevet lidt lysere, så har indbrudstyvene sværere ved at arbejde ubemærket, desuden er vinterferien jo kort. Men kigger vi på tallene, er tyvene lige så aktive i vinterferien, som de er i sommer- og juleferien," understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed. 

Han peger derudover på fem gode og hurtige råd til borgerne, der kan gøre deres bolig mere sikker, hvis de er væk i vinterferien. Du kan læse rådene herunder: 

Vent med at fortælle om ferien på sociale medier, til du er kommet hjem igen

Et foto på Facebook, mens ferien står på, er det samme som at fortælle indbrudstyven, at din bolig er alene hjemme.

Er din stue et udstillingsvindue?

Er det nemt for en tyv at spotte, om det kan betale sig at begå indbrud i dit hjem?
Har du en iPad liggende på sofabordet eller andre værdifulde genstande liggende fremme i stuen, frister du svage sjæle.
Kig på din stue udefra og se det samme, som tyven ser. Gør det til en vane at gemme værdierne væk, når du tager hjemmefra. 

Er der mon nogen hjemme?

Lidt opvask i køkkenet, vasketøj på snoren, legetøj i haven samt en kaffekop og en opslået avis på stuebordet. En række små ting gør, at dit hus ser beboet ud, mens du er væk på ferie – og kan gøre, at tyven fravælger dit hjem.

Hvor kigger tyven efter værdierne?

Rigtig mange borgere opbevarer smykkerne i soveværelset og på badeværelset. Det ved tyven, hvis han kommer på besøg. Vær derfor kreativ og find alternative gemmesteder til værdierne. 

Hjælp ikke tyven med at bryde ind

Alle handymænd med respekt for sig selv har værktøj og andre redskaber derhjemme.
Men husk at låse redskabsskuret eller garagen af, så tingene ikke ender i hånden på en tyv, der bruger en skruetrækker eller en spade til at brække din terrassedør eller dit vindue op med. Mere avanceret værktøj skal der ikke til.
Husk også at låse stiger og andre redskaber inde.

Og er du hjemme i vinterferien? Så vær en god nabo

Gode naboer tilbyder at sørge for, at tomme boliger ser beboede ud i ferieperioden. Detaljer som en bil i garagen og en tømt postkasse kan overbevise tyven om, at der nok er nogen hjemme – og dermed mindsker man risikoen for indbrud. På samme måde er det en god idé at sige ”hej” til borgere i kvarteret, du ikke kender, og spørge, om de har brug for hjælp. For tyvens største frygt er at blive genkendt. 

Alt i alt forhindrer aktive nabohjælpere mellem 16 og 26 procent af indbruddene, fordi tyven vælger området fra.